Евтин разсад продават на пазара в Бобов дол, търсенето е слабо

На пазара в Бобов дол се предлага разсад, който е малко по-евтин в сравнение с други места.

В Дупнишко бобът се сади до 6 май, зеленчуците – около празника на буквите

Един от вариантите да си направим градина, без да произвеждаме разсад, е да си купим такъв. В оранжериите, градинските центрове и на зеленчуковите пазари могат да намерят разсад и най-придирчивите. Проверихме какво предлага за градината пазарът в Бобов дол, който се слави с по-евтина стока. В четвъртък, който е пазарният ден за миньорския град, там имаше продавачи от цяла Югозападна България – Кюстендилско, Пернишко, Петричко, от района на Сандански. Производители и прекупвачи предлагаха разнообразен разсад – маруля, домати, краставици, пипер, розмарин, салвия. Коренче маруля беше 10 стотинки, домат и пипер – 60 стотинки. Толкова бе и стръкче краставица.

„Студът през пролетта налага допълнителни грижи и разходи за разсада като отопление например. Студеното време е и причината за слабото търсене на разсад”, обясни Иво Димитров от кюстендилското село Берсин.

„Пазарът е слаб”, каза и търговец от Радомирско. Той беше докарал произведени в парници цветя. Карамфилите продаваше по 2 лв. коренчето, върбинките – по 1,50, петуниите по 1,20, стръкче сакъз и мушкато – 4 лв., бегония – 6. Цветята бяха истинско изкушение. На което повечето жени, дошли на пазара, не устояваха и си тръгваха с такава покупка и решение да отложат снабдяването с разсад за зеленчуци за по-подходящо време.

Възрастна жена продаваше семена от фасул – по 2 лв. за пакетче от 100 грама. Похвали се, че дава боба по-евтино, отколкото в Дупница, където същото количество било 2 лв.

Разговаряхме и с възрастна жена от Дупнишко, която отглежда зеленчуков разсад за градината си почти от дете.

„Пролетта се забави. Времето беше и все още е студено. Не можеше да се копае заради прекомерната влага в почвата и по-късно засях лехите. По-трудно беше покълването, забави се и растежът на разсада. За да е топло на растенията и да не загинат през нощта, вечерно време покривам лехите допълнително, с още един найлон или черга. В предишни години при по-високи температури до Великден разсадът ми стигаше 5-10 см височина, а сега е съвсем дребен. Засяла съм домати, пипер, цветя. От възрастните баби още като дете съм запомнила – при нас бобът се сее до Гергьовден, 6 май. След това зрънцата се съсипват в почвата, не покълват. Ако е по-рано, може пък да мухлясат. Градината винаги правя към 24 май, тогава се садят доматите, пиперът, ашлама, праз, зеле, патладжан, цвекло, моркови”, обясни 77-годишната Мария.