Еколози със сигнал до РИОСВ-Благоевград: Строителна техника работи в коритото на р. Влахинска

Районът е в „Натура 2000”, преди време имаше незаконни сондажи, алармират от Сдружение за дива природа „Балкани”

“Тежка строителна техника и проходими коли на фирма ГБС извършват дейност в коритото на р. Влахинска, при сградата на мВЕЦ „Влахина” – район, попадащ в „Натура 2000”. Това алармират от Сдружение за дива природа „Балкани” в официален сигнал. От организацията са изпратили писма до РИОСВ – Благоевград и медии, като настояват за спешна проверка.
„В Сдружение за дива природа „Балкани” постъпи сигнал от местни жители, че тежка строителна техника, придружена от проходими коли на фирма ГБС, извършват дейност в коритото на р. Влахинска с приблизителни координати 41.739609 и 23.20055. Територията е част от „Натура 2000”, предмет на опазване са редица местообитания на видове и преди време в района бяха установени редица незаконни сондажи. Настояваме за незабавна проверка с участие на наши представители”, пише в сигнала. От „Балкани” настояват още да получават пълна информация на адреса на сдружението за всички действия на екоинспекцията по проверката. Сигналът е подписан от Андрей Ковачев – представител на Управителния съвет на Сдружението за дива природа „Балкани”.
„Местни хора ни разказаха, че в района постоянно се движат джипове на ГБС. Има и тежка техника. Ние не знаем какво правят, колко са машините, на ГБС-София или ГБС-Благоевград са”, каза Ковачев в отговор на наши въпроси.
За коментар се обърнахме и към РИОСВ – Благоевград. „Сигналът е постъпил 1-2 часа преди обаждането Ви и в момента тече проверка. Резултатът ще бъде ясен след няколко дни”, казаха от екоинспекцията.

Юлияна КОЛЧАКОВА