Ентусиасти преобразиха детското отделение в Гоце Делчев с доброволен труд и дарения

„Дядо Коледа с мустак“ ще закупи и апаратура за МБАЛ „Иван Скендеров“

В най-празничния месец – декември, доброволци от Гоце Делчев промениха облика на детското отделение в МБАЛ „Иван Скендеров“. Стените грейнаха, изпъстрени с цветни и весели рисунки. Настроение създават и различни декорации и играчки.
„Искахме да направим помещенията в болницата по-шарени за децата, да ги заредим с позитивна енергия, да са приветливи и да създават усмивки“, каза Катерина Кобакова. Тя е едно от лицата зад благотворителния проект „Дядо Коледа с мустак“, който набира все повече последователи. Сред активистите са и Йоанна Манолева, Тодор Биларев, Филип Филипов.

Катерина Кобакова

„Ние сме група приятели, родом от Гоце Делчев. Завърнахме се в нашия град заради ковид кризата и в един момент осъзнахме, че сякаш сме от късметлиите, защото сме здрави и освен всичко успяваме и да работим… За никого обаче не е изненада, че Ковид-19 имаше и продължава да има разрушителен ефект върху нас, хората. Затова заедно с всички ВАС обединяваме усилия, за да помогнем на онези хора, които днес живеят по-трудно от всякога, на онези, които въпреки всичко не губят надежда и търсят светлината! Защото всички ние можем да направим не само Гоце Делчев, но и света по-добър, по-светъл и по-красив”, разказа още Катерина.
Младежите решават, че искат да дадат своя дан в тази трудна ситуация и да направят коледните празници малко по-спокойни и щастливи за жителите, които имат нужда. Така организират доброволческата акция “Дядо Коледа с мустак”, в която веднага се включват и още хора с големи сърца. Успяват да съберат много дрехи, играчки и хранителни продукти за нуждаещите се, а кампанията им бързо се разраства и тази година подкрепя и Детското отделение на МБАЛ „Иван Скендеров“ в Гоце Делчев.

Идеята да се изрисуват стените възниква спонтанно, но като по чудо – средствата се събират за броени дни, млад мъж, който не е от Гоце Делчев, осигурява материалите, а талантливите Таня Янева и Анна Копривленска запретват ръкави и създават неповторими рисунки напълно безплатно.

Ето какво споделиха от лечебното заведение:

„Отскоро в екипа на МБАЛ „Иван Скендеров” ЕООД – Многопрофилна болница за активно лечение настроението е приповдигнато и весело.
Причината за това са цветните стени в нашето детско отделение, които карат детските очи да заблестят, вдъхновяват нашите бели ангели и успокояват притесненото родителско сърце.
Зад идеята на този проект стоят всички онези “джуджета” – дарители към Мисия „Дядо Коледа с мустак“. Без вас, скъпи дарители, това едва ли би се осъществило… Нашият екип ви благодари от сърце за този така мил жест.
За да се получат обаче тези красиви рисунки, които виждате, стои много креативност и труд. Екипът на МБАЛ изказва своята признателност и възхищение към слънчевите момичета Таня Янева и Анна Копривленска, без чиято помощ нашето детско отделение не би било толкова цветно, весело и сякаш излязло от приказките.
Момичета и вие, скъпи дарители, ни докоснахте с вашата съпричастност и милосърдие, израз на човечност и доброта, идващи от самото сърце. Вие дарявате много повече от усмивка за нашите най-малки пациенти. Уникални сте! Благодарим Ви от сърце за протегнатата от вас ръка и за добрите чувства!
Пожелаваме ви да запазите своята вяра в доброто и да я предавате на всички около Вас, за да се случват в живота ни малко, но реални чудеса!“

От „Дядо Коледа с мустак“ разкриха, че Таня Янева развива собствен бизнес. Без никакво колебание тя е намерила време „за да рисува усмивките и надеждата, които ние искаме и очакваме да видим в едно болничко детско отделение“. „Ти си Героят с четкатата не само днес, но и всеки един ден. За всеки един от нас“, каза Катерина Кобакова. По думите й мисията продължава и всяко джудже е добре дошло в екипа на Мисия „Дядо Коледа с мустак“.
Добрите новини не спират дотук – за Детското отделение в Гоце Делчев предстои да бъдат закупени и няколко апарата от първа необходимост – инхалатор, перфузор, вакуум аспиратор.