Кабинетът обжалва решението на Върховния административен съд за Пирин, В. Симеонов: Малшанс е да ме видите как ме ядат рибите под бургаския мост

Валери Симеонов убедил комитет в ЮНЕСКО за строителство в Пирин

Делото е разпределено на състав, председателстван от съдия Ваня Анчева

 

Министерският съвет обжалва на втора инстанция решението на тричленен състав на Върховния административен съд, който отмени одобрените от кабинета спорни поправки в действащия план за Пирин от края на миналата година. Делото е разпределено на състав, председателстван от съдия Ваня Анчева от 7-о отделение на съда. Поправките отварят възможност за сечи и строителство на големи площи от парка и предизвикаха масови граждански протести, които не спряха почти половин година.

На 27 юли тричленният съдебен състав се произнесе за отмяна на решението на правителството, като го определи за незаконосъобразно. Сега делото ще се гледа от петчленен състав на съда, а решението му ще е окончателно.

Делото срещу промените в плана за управление на “Пирин” беше образувано по жалби на две физически лица, както и на две организации: WWF-България и на Асоциацията на парковете в България. В началото на август природозащитните организации призоваха Бойко Борисов да не обжалва на втора инстанция.  Поискаха също, ако се стигне до обжалване, Висшият съдебен съвет и председателят на ВАС да организират публично разпределение на делото.

Припомняме, както в. „Вяра” писа, вицепремиерът Валери Симеонов коментира преди седмица, че ще сложи край на живота си, ако решението на ВАС бъде потвърдено окончателно. “Аз ще се върна в Бургас, ще отида на бургаския мост, ще си закача една релса на врата, ще скоча и ще се удавя”. Той допълни: “Предайте на зелените, че всичко, което не трябва според тях да бъде направено, е направено. Малшанс е да ме видите как ме ядат рибите и раците под бургаския мост”.

От ВАС дават конкретни примери за промени в режимите, изискващи екооценка. За пример съдебният състав посочва, че според поправките в плана за Пирин, одобрени от кабинета, в зоната за опазване на горските екосистеми и отдих се предвиждат нови дейности като водохващане, а в зона за туризъм – дейности по изграждане на писти, въжени линии, съпътстваща инфраструктура и изкуствено осветление; в зона на сгради и съоръжения: изграждане на писти, въжени линии и съпътстваща инфраструктура.