Кметът Чимев предложи ген. Мутафчийски за почетен гражданин на Дупница

Посмъртно удостояват със звание писателя Димитър Димов

Генерал Венцислав Мутафчийски е предложен от кмета на общината Методи Чимев за удостояване със званието “Почетен гражданин на Дупница”. Петима лекари от двете болници в Дупница, които работят на първа линия в борбата с Ковид-19, са с номинации за почетен знак.
Писателят Димитър Димов е номиниран посмъртно да получи званието „Почетен гражданин” на Дупница. Авторът на романа “Тютюн” смятал за свой роден град Дупница, въпреки че е роден в Ловеч. Прототипи на герои в книгата са хора от Дупница, където е живял Димитър Димов. Той наблюдавал живота и работата на работниците в дупнишките тютюневи складове и го е описал в романа. Предложението е на общинските съветници от “Народен съюз” д-р Лорета Николова и Вергил Кацов.
Генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски е роден в Дупница на 20 август 1964 г. През 1990 г. завършва медицина в Медицински университет-София. Придобива две специалности – “Обща хирургия” и „Военна хирургия”.
Като студент е бил стипендиант на Министерството на отбраната и през 1989 г. е назначен като офицер в Българската армия. Участва в няколко задгранични мисии в Македония, Афганистан и Ирак. Минал е специализации в Испания, Германия, Франция и Италия. През 2012 г. е назначен за главен лекар на Въоръжените сили на Република България.
Преминава през всички длъжности във ВМА – от асистент до професор. От 2017 г. управлява ВМА. Родителите и братът на генерал Мутафчийски живеят в Дупница.
„Номинираните за почетен знак са д-р Васил Бачев, д-р Елена Гюзелева, д-р Милка Богоева, д-р Крум Бонев и д-р Райна Сапаревска”, съобщи председателят на Общинския съвет Костадин Костадинов.
Дупнишките медици са предложени от групата на БСП в града. Трима от тях работят в общинската болница. Това са завеждащият Вътрешно отделение д-р Гюзелева, която е и кандидат за депутат от гражданската квота на БСП, медицинският управител на лечебното заведение д-р Бонев и д-р Богоева, която е завеждащ Инфекциозно отделение. Д-р Бачев работи в частната болница в Дупница. Епидемиологът д-р Сапаревска е директор на дирекция „Медицински дейности” в РЗИ-Кюстендил.
Отличията ще бъдат връчени на тържественото заседание на Общинския съвет на Празника на града – 19 октомври, който е празник на покровителя на Дупница свети Иван Рилски – Чудотворец.

Юлияна КОЛЧАКОВА