Младият учен Ерик Димитров отново прослави Кюстендил

Бившият възпитаник на ЕГ„Д-р Петър Берон” е носител на наградата „Проф. Иван Шопов“ за 2024 г.

Кюстендилецът Ерик Димитров и бивш възпитаник на Езикова гимназия „Д-р Петър Берон” в областния град стана носител на наградата „Проф. Иван Шопов“ за изявен млад учен в областта на полимерите. Новината съобщиха от БАН и Съюза на химиците в България.

Научните изследвания на Ерик Димитров са посветени на разработването на нови наноструктурирани полимерни носители на лекарствени вещества. В конкурса е представил  три научни труда, публикувани в реномирани научни списания. Изследванията, в които той участва, са посветени на синтезирането и изследването на нови полимерни материали, които  могат да се използват като носители на лекарствени вещества. Този подход е изключително актуален, тъй като в организма могат да се въведат по този начин лекарства, чието въвеждане по конвенционални методи е свързано със затруднения, а също и да действат целенасочено в отделни органи на човешкото тяло.

Момент от връчването на наградата „Проф. Ив. Шопов“ за изявен млад учен в областта на полимерите“. Снимка: СБХ

Постигнатите резултати са от значение за развитието на една изключително перспективна област в медицината. Освен с научноизследователска работа, Ерик Димитров се занимава с подготовката на националния отбор по химия на България и допринася за най-доброто представяне за страната в международните олимпиади по химия. Отборът печели 2 златни и 2 сребърни медала от 55-та Международната олимпиада по химия в Цюрих, Швейцария, и 4 сребърни медала от 57-та Международна менделеевска олимпиада в Астана, Казахстан. През декември 2023 г. е отличен с грамота от президента Румен Радев за принос в развитието на националните отбори по природни науки и издигне на международния престиж на страната

Ерик Димитров е на 24 години. Той работи в Института по полимери на БАН от 2019 г., като едновременно с това е студент по медицина, последна година. Първите си сериозни научни разработки Ерик Димитров прави още като ученик в Езиковата гимназия „Д-р Петър Берон” в Кюстендил. Спечели и стипендиия от социално- образователния проект „1000 стипендии” на фондация „Комунитас”, в област „Биология”. Ръководител на ученика бе Елза Давидкова, учител по химия и опазване на околната среда.