Най-екстремното Ferrari

На базата на 488 GT3 Ferrari представя най-екстремния „Special Project“ в историята на фирмата. P80/C е единичен екземпляр!

Най-екстремният „Special Project“ във фирмената история на Ferrari се нарича P80/C. Ексклузивният единичен екземпляр е отдаване на почит  към легендарни състезателни автомобили като Ferrari 330 P3/P4 и Dino 206 S.

Над четири години е продължило създаването на Ferrari P80/C на базата на състезателния автомобил 488 GT3 – P80/C също не притежава разрешение за движение по нормални пътища. В  сравнение със серийното 488 GTB GT3-версията има удължено с 50 междуосие, дало на дизайнерите повече поле за изява. По отношение на дизайна е работено с притежателя, който е дългогодишен клиент на Ferrari.

Специалното в предницата на P80/C: на пръв поглед като че ли няма фарове. Подобно на Ferrari FXX K единичният екземпляр има екстремно тесни светлинни отвори, които изглеждат като вентилационни отвори. Клиновидната форма на P80/C е още по-аеродинамична чрез преминаващото в страничните стъкла предно стъкло. Отзад има внушително задно крило, а под него са разположени тесните LED-задни светлини. Каросерията е направена изцяло от карбон и използва заемки от различни състезателни модели като 330 P3/P4 или 250 LM Berlinetta.

По желание на клиента единичният екземпляр е боядисан в историческия цвят „Rosso Vero“ с две различни спесификации. За състезания на пистата е „Racing set-up“ с огромното карбоново крило и 18-цолови джанти с централен болт, а за изложения – „Exhibition Package“ с по-сдържани аеродинамични елементи и 21-цолови джанти. Вътрешното пространство и техниката на новото P80/C са почти изцяло като тези на Ferrari 488 GT3. Няма информация относно цената на единичния екземпляр.

 

Източник: аutobild.bg