Нов огнен кошмар в Църнако! Голям пожар пламна гората край Разлог

  • Преди 18 г. в същата местност огнена стихия взе живота на 4-ма военни

  • Борбата с горския пожар в Национален парк “Рила” продължава 3-ти ден

Голям пожар бушува в м. Църнако в землището на град Разлог. Според първоначални данни сигналът за огъня е постъпил минути преди 15 часа в четвъртък на тел. 112. Незабавно са мобилизирани пожарните екипи на ПБЗН в Разлог и Банско, които се опитват да овладеят разпространението на пожара. В гасенето участват служители от община Разлог и работници от Държавно горско стопанство. Работата им е изключително сложна и тежка, тъй като огънят е обхванал голям периметър. Същевременно духа вятър, който увеличава опасността от разрастване на огнището. Опасенията са големи, тъй като гористата местност е много суха.

По-късно в четвъртък вечерта бе съобщено, че огънят е овладян. Екипи на РСПБЗН продължават гасенето. През цялата нощ ще има екипи на пожарната, които ще следят да не се разгори отново.

Местността Църнако е обширна територия на границата между полската част на разложкото землище и Пирин планина. През последните 15 години там бяха построени известният комплекс „Пирин голф” и десетки други апартаментни комплекси.

Разлог преживява кошмарно дежавю с пожара в м. Църнако. Все още личат тежките следи, които остави големият пожар през лятото на 2003 година. Тогава, при гасенето на горския пожар на 24 юли сутринта, загинаха пилоти от авиационна база „Крумово”. Военните пилоти подполковник Милко Пейковски, майор Николай Радулов, младши лейтенант Бойко Банайотов (борден техник) и полковник Кирил Чамишки (началник-сектор на Държавен противопожарен контрол към РДВР-Благоевград) намират смъртта си, след като вертолетът им Ми-17П се разбива минути след началото на полета в местността Бетоловото край град Разлог. В социалните мрежи жители на Разлог изказват предположения, че пожарът може и да е умишлен или заради инвестиционни намерения за строителство или заради дървен материал, който да се използва за пелети. Все още обаче няма официална версия, а причините ще станат ясни, след като  разследването се произнесе по случая.

Същевременно вертолет “Кугар” и екипаж от състава на 24-та авиационна база „Крумово” трети ден участва в борбата с горския пожар в Национален парк “Рила”, съобщиха от Министерството на отбраната (МО).
В четвъртък вертолетът е излетял в 7,30 часа и в продължение близо шест часа – до 13,40 часа, е извършил 40 пускания на общо 64 тона вода.
Пожарът се разви в началото на седмицата в землището на село Бели Искър, община Самоков, на голяма надморска височина, в труднодостъпна местност, което наложи и включването на хеликоптер в борбата с огъня, отбелязват от МО.