Финансови проблеми! Община Благоевград с дългове от над 19 млн. лв.

ОбС ще отпусне помощ на 19-годишно момче за обучение в СУ, освобождава Колежа по туризъм от наем

Натрупаните задължения на община Благоевград възлизат на над 19 млн. лв. По-голямата част от дефицита е с 10-годишна давност, като основната тежест е към НАП. Това стана ясно на брифинг на общинското ръководство чрез изнесени данни от главния финансист Борис Механджийски. Другото направление, което ощетява общинския бюджет, се отнася до дължими суми към РИОСВ относно управлението на отпадъците. Проблемите, очертани от кметския екип на Благоевград, са свързани най-вече с просрочени задължения както към доставчици и към държавата, така и като кредити към банкови институции, уточни главният финансист Борис Механджийски. Той даде разяснение какво е породило този дефицит. В момента се обмислят варианти за дългосрочен кредит от банкова институция, чрез която да могат да се обезпечат основните задължения. Това пък подчерта кметът Илко Стоянов. Проблем се очертава и в сектор „сметосъбиране“. План-сметката на общината в това направление е сериозно завишена, 154 лв. на този етап струва тон третиран отпадък. Необходимо е преструктуриране на общинския бюджет, за да не се стигне до краен фатален резултат, каза кметът Стоянов. Според директора на екологичното направление Диана Стефанова политиката по сметосъбиране коренно трябва да се промени. Преминаването към разделно събиране на битовите отпадъци е основното направление, по което трябва да се работи. По този начин услугата ще е безплатна за жителите. В противен случай сегашният начин на обслужване ще провокира сериозно завишаване в бъдеще на такса „смет“, категорична е Диана Стефанова, предава БНР.

Същевременно стана ясно, че 42 точки са включени в дневния ред на предстоящото редовно заседание на Общински съвет-Благоевград. То е насрочено за 17 септември от 09,30 часа в зала „22 септември“ на община Благоевград.

Ден преди заседанието председателят на местния парламент Радослав Тасков даде традиционната си пресконференция, на която представи предварителния дневен ред.

От думите му стана ясно, че в рамките на първа точка общинските съветници ще дискутират заповед на областния управител, с която връща решение от 27 август на Общински съвет-Благоевград като незаконосъобразно. Тя ще бъде докладвана от Радослав Тасков.

„Съгласявам се с юристите на областната администрация и смятам, че тази практика трябва да бъде преустановена. Общинският съвет първо е длъжен да изследва и да реши дали да промени статута от публична в частна общинска собственост и едва тогава да процедира. Ще предложа на Общинския съвет да отмени това свое решение“, добави Тасков.

Той уточни, че за да не бавят преписката, е възложил на юриста на Общински съвет-Благоевград Теодор Тошев да направи съгласуване с юристите на Областна администрация – дали е възможно да отменят само решението в частта, в която обявяват имота от публична в частна. В противен случай ще се отмени цялото решение, отбеляза Тасков.

За влизане в дневния ред се очаква да бъде гласувана извънредна точка относно вземане на решение за освобождаване от заплащане на месечен наем на Частно училище „Колеж по туризъм“ – Благоевград, ползвател на общински нежилищни имоти с административен адрес ул. „Брегалница“ 2 до връщане на учениците от 2-ро ОУ в сградата на училището им.

Предложението е във връзка с извършване на строително-монтажни дейности, а именно ремонт на покривната конструкция на 2-ро ОУ „Димитър Талев“ – Благоевград. Целта е да се осигури непрекъснат учебен процес на учениците от училището.

Съветниците ще се произнесат и относно предложение за отпускане на еднократна финансова помощ на Мария Славева Георгиева, която е майка на две деца и ги отглежда сама.

Молбата й бе разгледана на заседание на Председателски съвет, като същата е свързана с искане на майката за отпускане на финансово подпомагане за сина й, което е свързано с предстоящото му обучение.

Председателят Радослав Тасков уточни, че има практика Общинският съвет да се произнася за отпускане на еднократна помощ на нуждаещи се граждани, но случаят с 19-годишния Антонио е малко по-различен.

„Тук става въпрос, че майката се нуждае от финансова помощ, докато се уреди следването на детето в университет. Единодушно бе решението на Председателски съвет да отпусне такава финансова помощ и смятам, че Общинският съвет трябва да има такава практика. Идеята е не само да се помага на крайно нуждаещи се хора, а да се даде възможност и за подпомагане на точно такива млади хора, които искат да учат и да останат в България.

Искахме сумата, която ще се гласува, да бъде директно финансирана от бюджета на Общинския съвет, от средствата, които се изплащат за възнаграждения на съветниците“, информира Радослав Тасков.

Антонио е завършил средното си образование през изминалата учебна година в Природо-математическа гимназия „Акад. Сергей Корольов“ – Благоевград с отличен успех. Тази година той ще бъде студент в Софийски университет „Св. Климент Охридски“, специалност софтуерно инженерство.

Приет е още в университетите: University of Manchester, University of Edinburgh, University of Bristol, University of Glasgow, но е избрал да остане в България. През изминалите 5 учебни години е награден с множество грамоти и медали от престижни състезания и олимпиади.

Заседанието на местния парламент ще продължи с разглеждане на Наредба за изменение и допълнение на подзаконов нормативен акт – Наредба за опазване на общинската собственост и обществения ред на територията на община Благоевград, изменена и допълнена с Решение №9 по Протокол №1 от 29.01.2021 г. на Общински съвет-Благоевград, ведно с предложение № 94-00-1961/16.08.2021 г., от Кирил Илиев – общински съветник от групата на ПП ГЕРБ в Общински съвет-Благоевград.

Председателят на Комисията по бюджет, финанси и европроекти Йосиф Кочев пък ще докладва предложение относно приемане на годишния отчет за изпълнение на бюджета, инвестиционната програма на община Благоевград, сметките за средства от Европейския съюз, състоянието на общинския дълг и друга отчетна информация за 2020 година.

Предложенията, включени в дневния ред на предстоящото заседание, са разгледани от постоянните комисиите към местния парламент.

Дневният ред беше одобрен на Председателския съвет към Общински съвет-Благоевград.