НС прие мораториум върху действията на правителството

  • Задължиха главния прокурор, шефовете на ВКС и ВАС да са през 3 месеца в НС

  • Депутатите отмениха великденската ваканция на парламента

 

С голямо мнозинство депутатите наложиха мораториум върху концесии и назначения, извършени от правителството в оставка.

Общият проектът на „Изправи се! Мутри вън“ и „Има такъв народ“, както и БСП, включва мораториум върху предоставянето на концесии, включително определянето на концесионни такси.

Забранява се извършването на разпоредителни сделки с имущество на държавни болници.

“Целта ни е моделът на управление ГЕРБ и Борисов да бъде променен докрай, а не само с това да поставим ГЕРБ в изолация, да не могат да съставят правителство и Борисов да не е премиер, защото вторите и третите нива на управление в държавата остават същите. Истинското правене на избори се прави от тези хора – второто ниво на властта – шефове на агенции, на служби, на горски стопанства. Какъвто и прекрасен изборен кодекс да направим, ако не променим надолу модела на управление на ГЕРБ, те ще саботират всеки прозрачен и честен избор”, заяви лидерката на БСП Корнелия Нинова. Мораториумът ще е в сила до назначаването на нов Министерски съвет. Остри спорове се разразиха за това дали процедурата не е противоконституционна. Този мораториум отнема правомощия на изпълнителната власт, каза Йордан Цонев от ДПС. Групата на движението обаче подкрепи мораториума.

В залата говори и министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която заяви, че мораториумът не е състоятелен:

„Не се извършва нищо, което е в противоречие със закона така, както вие се опитвате да внушите. В момента се прилага един закон за публичните предприятия, който вие, уважаеми колеги от БСП, не сте гласували „против“. Ето я стенограмата от 3 юли 2019 година, на какво налагате мораториум вие с това предложение?“.

Депутатът от ГЕРБ Тома Биков разкритикува действията на трите партии, които определи като „неадекватни“:

„Ако искате да спрете всички концесии, всички сделки, всички назначения или да промените начина, по който се прави, вие трябва да направите правителство. Хората не знаят вече 2 седмици какво ще се случи в следващия ден. Може ли такова нещо да правите и да ми стоите тука един час и половина и да говорите глупости за някакъв мораториум, който, пак повтарям, е противоконституционен от всяка една гледна точка!”.

ГЕРБ не участва в гласуването.

Главният прокурор ще се явява задължително на всеки три месеца пред Комисията по правни въпроси в парламента. Това гласуваха народните представители с приемането на текстовете за правилника за дейността на Народното събрание. По предложение на ДПС бе прието най-малко веднъж на всеки три месеца да бъдат изслушвани председателите на Върховния касационен съд (ВКС) и Върховния административен съд (ВАС).

Парламентът отмени великденската ваканция

Депутатите трябваше да почиват 10 дни от Велики петък включително. Това бе заложено в Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, който е в сила в момента. За отпадане на ваканцията гласуваха 165 депутати./БНР