ОбС-Дупница гласува споразумението с „Кюстендилска вода“

От общината обещаха да ремонтират канализацията

Областният оператор стъпва в общината на 1 април

„Кюстендилска вода“ стъпва в общината като воден оператор от 1 април и цената на водата от същата дата  става 3, 71 лв. за кубичен метър, реши Общинският съвет (ОбС) в Дупница. Както е известно, това ще се случи с помощта на рамковото споразумение с областния В и К оператор, което бе прието на сесията. След няколко часа дебат то получи подкрепата на 16 съветници, при 10 „против“  и 3-ма „въздържал се“.

„За“  споразумението гласуваха Станислав Павлов, Александър Анин, Асен Илиев и Ивайло Петров от БСП, Веселин Станкев, Павел Коларски и Светлин Зарев от „Бъдеще за родината“, Иво Ников и Николай Табаковот ПП-ДБ, Георги Градевски, Гичка Михайлова и Ани Минковаот „Глас народен“, Йонко Гергов и Илиян Миланов от „Партията на „Зелените“ и Георги Бански от РЗС. „Против“ бе вотът на групата на ГЕРБ, в която са Йордан Йорданов, Емил Гущеров, Слав Мантарков, Виолета Инкьова и Румен Желязков, Костадин Костадинов, Георги Георгиев и Христо Михалчев от КОД – ВМРО, Станислав Страшимиров от СДС и Виктор Мантарков от „Възраждане“. Ася Давкова от „Народен съюз“ и представителите на ДПС  Шейхриар Златарска и Георги Рангелов гласуваха с „въздържал се“.

С друго решение съветниците задължиха кмета Първан Дангов на заседанието на Асоциацията  на В и К в област Кюстендил, което предстои, да гласува против стопанисването, поддържането и предоставянето на В и К услуги на територията на община Дупница от „Кюстендилска вода“, което е в противоречие със споразумението.Градоначалникът трябва да гласува против и при приемането на отчета за дейността на „Кюстендилска вода“ и на инвестиционната програма, в която за Дупница са заложени само 172 000 лв. за година.

Категорично против споразумението се обявиха съветниците от ГЕРБ. Те заявиха, че биха се съгласили, при изпълнение на исканията, които имат, за да се защити интересът на дупничани. „Ние сме за ясно изразено становище, че цената на водата за община Дупница не трябва да е 3,71лв. на кубик, каквато ще е за другите общини в областта. Не е наш интерес да финансираме проблемите с водоснабдяването на другите общини в областта. Не разбрахме какво ще се случи със заплатите на служителите на „ВиК– Дупница“. От „Кюстендилка вода“ казаха, че няма да носят отговорност за старите задължения. Призоваваме Ви К холдинга и „Кюстендилска вода“ да дойдат и точка по точка да отговорят на нашите искания. Нека да изготвим ново споразумение. Да не отиваме на тъмно без ясно и категорично решение. Гласуваме празен документ, без съдържание, без заложени критерии. Нека да кажат, че са планирали 10 млн. лв. за водопроводи в селата, тогава ще се съгласим. Ние искаме да гласуваме едно празно купе и да очакваме, че този автомобил ще започне да се движи“, заяви Емил Гущеров. Той упрекна кмета, че бяга от отговорност по темата, заявявайки, че В и К . Подчерта още, че община Кюстендил има 6 млн. лв. за проектиране и 70 млн. лв. за водопроводи. Докато в Дупница за проектиране са заложени 1 млн. лв.

От БСП застанаха зад споразумението и присъединяването. „Ще подкрепим споразумението, защото искаме да има надеждно водоснабдяване. Относно цената, има области с цена 6 лв./куб. м. Даже сме закъснели с това решение. Безвъзвратно сме закъснели, не ни остава друго. Не мисля, че държавата ще стопанисва зле“,каза председателят на групата на Станислав Павлов.

Виктор Мантарков от „Възраждане“ заяви, че няма да подкрепи споразумението и трябва да се търси начин В и К да се запази и оздрави. Той съобщи, че на 22 март депутатите от „Възраждане“ са внесли в Народното събрание предложение за изменение на Закона за водите, касаещо излизане от асоциацията. Освен това е създаден Инициативен комитет, чийто председател е  Мантарков, за провеждането на референдум за ВиК.

От БСП застанаха зад споразумението и присъединяването. „Ще подкрепим споразумението, защото искаме да има надеждно водоснабдяване. Относно цената, има области с цена 6 лв./куб. м. Даже сме закъснели с това решение. Безвъзвратно сме закъснели, не ни остава друго. Не мисля, че държавата ще стопанисва зле“,  каза председателят на групата на Станислав Павлов.

Анастасия Давкова от „Народен съюз“ припомни, че не е решен проблемът със сградата на „В и К –Дупница“, тъй като на предишното заседание Общинският съвет не разреши продажбата на имота. Не се знае къде ще работят хората – в Кюстендил или в Дупница. „Питах управителя на „Кюстендилска вода“ Марио Нешев дали екипът ще бъде преназначен с постоянни договори. Той отговори, че това не може да стане, защото нямат сграда. Ако приемем споразумението, къде ще оперира асоциацията, при положение, че не е ясно какъв е статутът на сградата? Може ли да я продаваме, да я дадем под наем?“, попита съветничката. Давкова отбеляза, че работниците и служителите ще имат срочни договори за 6 месеца, което означава, че може да загубят местата си. Отново бяха поставени и въпросите за неизплатените и заплати на персонала.

Председателят на съвета Костадин Костадинов и зам.- кметът Бойко Христов казаха, че заплатите ще бъдат изплатени. Отбелязаха, че се подготвя приватизация на имота.

„Задълженията на абонатите за март ще се събират в каса във В и К през април. Хората няма да останат без заплати. Сметката за тока може да се префактурира към „Кюстендилска вода“, каза Христов.

Костадин Костадинов отново посочи, че вариантите за дружеството са няколко.Единият от тях е общината да финансира дружеството с 500 000 лв. годишно. „Ако не влезем в „Кюстендилска вода“, трябва да се назначи ликвидатор. Той ще има кратък срок – 3 или 6 месеца, да събира средства, за да плаща сметките. Ако не може, започва дело и идва синдик. Докато дойде синдик, общината трябва да плаща заплатите, но това става само след решение на Общинския съвет. Ако не приемем рамковото споразумение, няма да има консолидация, трябва да се търси парична вноска към ВиК, за да се оздрави предприятието. Ако дружеството не бъде подкрепено, то ще фалира в кратки срокове. Това споразумение се одобрява от Ви К холдинга, но то няма кой знае каква юридическа стойност. По- скоро е един политически акт. Най-важният въпрос сега е готова ли е общината да финансира. Първо трябва да се даде политическият знак“, коментира Костадинов.

 

Юлияна КОЛЧАКОВА