ОбС отряза управата за паркинга зад Лидл

Exif_JPEG_420

Пространството между магазин Лидл и река Бистрица, което е публична общинска собственост, няма се превърне в паркинг, реши Общинският съвет (ОбС) в Дупница на заседанието си на 28 март. Решението бе взето след спорове и обвинения между опозицията и управляващите, които по традиция се чуват на всяка сесия.

Както е известно, предложението бе да се извърши частично изменение на Общия устройствен план в обхвата на имота от 3 333 кв. м, с цел зоната за озеленяване да стане за обществено-обслужващи дейности и на площ от 732 кв. мда се обособи открит паркинг.

Разяснения и коментари по докладната записка направи зам.-кметът Бойко Христов, внесъл предложението по заявление на кмета Първан Дангов. Христов подчерта, че не става въпрос за градинката с детската площадка, а за теренът зад магазина, където местната управа иска да направи паркинга. Отбеляза, че мястото е озеленено от собствениците на магазина, които дори искали да го купят.

Подложени сме на обстрел. Атакуват ни за всичко, което е направено, защо е направено или не е направено. Винаги сме виновните. Не преотреждаме зелени зони за паркинг. Предоставили сме карти, на които се вижда, че не става въпрос за градинката. Показано е точно кое ще бъде паркинг. Мястото не се използва от общината. От него се възползва Лидл, каза зам.-кметът. Той призова съветниците да четат докладните и да успокоят населението, което няма да бъде ощетено.

Станислав Страшимиров от СДС показа снимка, на която се вижда озеленената площ с табела на магазина. „Мястото е заградено от Лидл неправомерно. Поставили са и огромна табела. Защо е там тази табела? Мястото е озеленено, вие искате да го бетонирате. Аз няма да подкрепя тази докладна“, заяви съветникът.

Емил Гущеров от ГЕРБ посочи, че се получило объркване за местата за евентуалния паркинг, тъй като от управата си позволяват неверни твърдения. Че на съветниците е било обяснено, че докладната се отнася за градинката до магазина. „На заседанието на комисията изрично питахме дали става въпрос за градинката. А на това място е много интересно как ще съумеят да се паркират колите, как ще се разминават“, подчерта Гущеров. И продължи: „Предлагам да направите паркинг от градинката пред офисите на БСП или в Градската градина. Това предложение се прави при спечелен в предишния мандат проект за покриване на река Бистрица до Спортната зала и обособяване на паркинг с държавно финансиране, който много по-добре би решил проблема с паркирането. Кметът на инат хвърля този проект на бунището“. Освен съветникът даде идея в общинската администрация да помислят за обособяване на паркинг на мястото на рушащото се общежитие на закрития учителски институт. Гущеров припомни и за паркингите в центъра на града, които бяха затворени по заповед на кмета.

Ивайло Петров от БСП изрази становище, че предложението трябва да бъде прието. Ася Давкова от „Народен съюз“ също каза, че ще подкрепи докладната, като апелира да се помисли за направата на още обществени паркинги. Председателят Костадин Костадинов изказа предположение, че в се крие истината, за да може Лидл да разшири паркинга си. „Монтират се и се демонтират колчета, в с. Бистрица е монтиран легнал полицай. Затова ще свикам заседание на комисията по ТСУ, транспорт, строителство и екология, за да  се провери законността на тези действия“. Юристът на съвета Милен Попов пък поясни, че докладната записка е незаконосъобразна, тъй като не може да се променя предназначението на съществуващото озеленяване.

Предложението не се прие, тъй като не бяха събрани необходимите 2/3 от гласовете. „За“ гласуваха 16 от съветниците,  6 „против“ и 5 „въздържал се“.

 

 

Юлияна КОЛЧАКОВА