ОбС-Дупница, прие отчета на В и К: За 1 г. загубите на дружеството увеличени с 50 000 лв.

Финасовия отчет на „В и К -Дупница” за 2020 г. прие местният парламент в града на сесията си в петък. Документът получи подкрепата на 18 съветници. „Против” гласуваха 4-има – Първан Дангов, Георги Кр. Градевски, Бойко Христов и Станислав Павлов.

Приходът на „В и К-Дупница” за последните 12 г. е един и същ – около 2 млн. лв. Толкова са и разходите. 1,2 млн. от тях са за заплати. Загубите на дружеството за последната година са се увеличили с около 50 000 лв.. 2019 г. те са били над 50 000, а сега над 100 000 лв.

Отново бе коментирано, че дружеството не разполага с финансов ресурс и персонал, за да извърши налагащите се ремонти на амортизираната и постоянно аварираща водопреносна система. „Във В и К всички трябва да разберат, че няма връщане назад. Или ще заработят така, както трябва, или ще има масови промени”, посочи председателят Костадин Костадинов. ОбС шефът поясни, че очаква, че през м. септември цената на водата ще бъде повишена.
„В понеделник най-вероятно ще се качи за обществено обсъждане тегленето на кредит – за сума от около 1 млн. лв., за подпомагане на В и К. За да не губим време, кметовете на населените места и управителят на В и К трябва да маркират изключително притеснителни и важни места за подмяна. С г-н Илиев коментирахме да се посочат и проблемните места в града”, обясни кметът Чимев. Градоначалникът уточни, че с кредита няма да се покриват разходи за ремонти в 4-те големи села, за които са спечелени проекти за смяна на водопроводи.

„За 2020 г. дружеството има загуба в размер на 109 000 лв., а за 2019 -а беше над 50 000. Персоналът е 84 човека, като преди няколко години бяха 108. Който се пенсионира, напусне или по някаква друга причина го няма, ние не назначаваме хора, защото нямаме средства за заплати. За последните 12 г. приходите и разходите са в размер на 2 млн. лв. Към 1,2 млн. лв. от разходите са за възнаграждения, макар че са ниски заплатите. Но с увеличението на минималната работна заплата всяка година заплатите постоянно скачат. Ние не можем да увеличим цената на водата – заради членството във В и К асоциацията КЕВР ни връща бизнесплана. Неминуемо цената трябва да се повиши. През 2017 г. цената трябваше да е около 1, 73 лв., тогава правихме бизнес план. След това имаше увеличение с 1-2 стотинки. В момента готвим бизнес план за 2022 г. В него залагаме инвестиции, залагат се всички ремонти, работните заплати, цената на водата. При сегашната цена В и К не може да заложи никакви средства за инвестиции, а в момента само извършва ремонти и поддържа съществуващата мрежа”, коментира управителят Илия Илиев. По думите на шефа на водния оператор все още не е направено конкретно изчисление и не може да се каже точно каква ще е новата цена, която ще се предложи за одобрение от КЕВР. Бизнес планът трябва да бъде внесен в комисията до 30 юни.

Юлияна КОЛЧАКОВА