Опашки за ваксини в Югозапада

Стотици минаха през зелените коридори в Дупница и Кюстендил, в Банско за имунизация се редиха и жители на Южна Корея

Стотици използваха празничните дни около Великден, за да се имунизират срещу Ковид-19 в Югозапада. По сто души дневно преминаха през зелените коридори за ваксинация в Регионалната здравна инспекция (РЗИ)-Кюстендил по време на почивните дни, съобщиха от имунизационния център там.
В центъра се правят имунизации основно с ваксината на Pfizer/BioNTech и с аденовирусната ваксина на “АстраЗенека”. Със съдействието на Министерството на здравеопазването има достатъчно осигурени ваксини за всички, които желаят да бъдат имунизирани, посочиха от инспекцията.
Освен в Кюстендил имунизационен център към РЗИ в областта има и в Дупница. Работното време на двата центъра е от 9,00 до 16,00 часа. Ваксинации ще се правят до 9 май включително.

През имунизационния кабинет на РЗИ в Дупница пък минаха близо 400 души. Ваксинирането по зелен коридор в РЗИ кабинета в Дупница е добре организирано, няма особено струпване на чакащи отпред, но на моменти има и проблеми, както и хора с претенции. Пред БНР д-р Райна Сапаревска, която координира кампанията за шестте общини – Дупница, Бобов дол, Сапарева баня, Бобошево, Рила и Кочериново, отбеляза: „Винаги ще има скандали. Не може – в София има „Модерна“, тука няма. Той е решил с „Модерна“ да си направи. Какво го интересува, че часът е четири и за него трябва да се стои до 6, защото е предвидено до четири по часове, че трябва да се извадят, трябва да се темперира. Как да му направиш, при положение че не е темперирана и ще унищожиш пет дози. В момента няма „Модерна“. Последно правихме в четвъртък“.

По данни на Областния кризисен щаб от 29 април до 2 май новодиагностицираните лица с Ковид-19 в Кюстендилска област са общо 32. Новозаразени с инфекцията лица има в общините: Дупница – 18, Кюстендил – 9, Бобошево – 2, по един нов случай в Сапарева баня, Рила и Бобов дол. В Ковид отделението на болницата в град Кюстендил са хоспитализирани 15 души. От тях двама пациенти са на интензивно лечение, а трима други са в по-тежко състояние. Останалите пациенти са на кислород и в средно тежко състояние. В Ковид отделението на МБАЛ „Св. Иван Рилски – 2003“, град Дупница са настанени за лечение 19 пациенти. По-голяма част от тях са на кислородна терапия и в средно тежко състояние.

Опашки се извиха и пред кабинета за ваксиниране в център “Св. Благовещение” в Банско. Пред кабинета на д-р Терзиев чакаха десетки хора, много от които и граждани на други държави. Руснаци, англичани, германци и дори жител на Южна Корея са били сред чакащите пред кабинета. Някои от тях си поставят първата доза, други са дошли за втора доза и получават и съответния ваксинационен сертификат, пише БНР.

Прави впечатления създадената отлична организация, ред и вниманието, което се обръща на всеки дошъл, за да си постави ваксина.

Сред чакащите в последния почивен ден имаше и възрастни, и млади хора, които са предпочели да посетят кабинета сега, тъй като се притесняват, че в работен ден по-трудно ще излязат от работа. Имаше и възрастни жители на Банско. Те следят за реда си за поставяне на т.н. “втора игла”, като основен мотив е възможността от предпазване от зараза с коронавирус предвид множество придружаващи заболявания. Някои от тях помнят и годините, в които полиомиелит и морбили са унищожили много техни близки и приятели и са категорични в мнението си, че именно чрез поставяне на ваксини светът ще се справи с пандемията.

Сред пациентите на д-р Благой Терзиев са и много чужденци, които с доверие и надежда влизат в кабинета, за да получат някои първа, някои втора доза ваксини. Нито един от дошлите за първа доза ваксина няма никакви претенции каква да е тя. Категорични са, че е важно да имат ваксина – не само заради по-свободното пътуване, но и с грижа и отговорност за своето и здравето на околните.

Ваксинационният кабинет в Банско ще работи до 09.05. с работно време от 8,00 до 12,00 часа. Важен момент е и издаване на сертификат, който позволява свободно и спокойно пътуване, както и увереността, че този човек е взел необходимите мерки за своето здраве.