DS 9: най-луксозният автомобил от Франция

Елегантният седан DS 9 представлява върха в гамата на DS Automobiles. Дълъг 4,93 метра, широк 1,93 метра и висок 1,46 метра с големи колела с диаметър 690 мм, той е създаден да бъде динамичен и забележителен. Моделът използва обновената платформата EMP2 (EMP2 V2.3) с междуосие, невиждано до този момент (2,90 метра), благодарение на което пътниците на задните седалки получават повече пространство и комфорт. Силно скосеният покрив в стил „фастбек“ придава неповторим характер и аеродинамика на силуета на DS 9.

Като седан с три обособени обемни зони, DS 9 развива дизайна на DS Automobiles с мощна и изразителна предна част, включваща решетка с параметричен триизмерен мотив с ефект на диамант, рамкирана от иконичните за марката DS WINGS на радиаторната решетка. Светлинният подпис се характеризира с технологията DS ACIVE LED VISION с модули, които се въртят на 180°, подчертани от дневните светлини с мотив „Pearl“. Върху предния капак присъства ювелирна лента „Clous de Paris“ – за първи път този характерен за DS интериорен елемент се използва извън кокпита.

С реверанс към оригиналния DS от 1955 г., DS 9 също има конусни форми по външните ръбове на черния покрив. Вдъхновени от легендарния седан, конусите са с нова форма, за да поместят напълно нови задни светлини, обозначаващи присъствието на DS 9. Плавна непрекъсната линия „контурира“ до съвършенство автомобила, като преминава през цялата дължина от решетката над капака, предното стъкло, покрива и достига багажника. В профил нищо не нарушава съвършено изваяния силует на DS 9, благодарение на идеално интегрираните плътно прилягащите дръжки на вратите в каросерията, които тук са в цвета на автомобила.

Материали от най-висок клас са използвани за всички повърхности в интериора от aрматурното табло, което е изцяло тапицирано в кожа Nappa до дизайна на тапицерията на седалките, наподобяващ верижка на луксозен часовник. Вниманието, което е отделено на всеки един детайл,  така характерно за френския експертен опит, е видимо във всеки елемент в салона на флагмана. Сензорните бутони с форма на кристал, кожата Alcantara, използвана за облицовка на тавана и сенниците, ръкохватките на вратите и въздушната възглавница в центъра на волана, са ръчно тапицирани и ви приканват да ги докосвате и почувствате.
DS 9 предлага огромно пространство отзад благодарение на  междуосието от 2,9 м. Седалките са с подгряване, охлаждане и функция за масаж, а подглавниците са  регулируеми, което е иновация в класа. Централният подлакътник допринася за цялостния комфорт с характеристики от по-високите сегменти като кожена тапицерия, места за съхранение с вградени USB портове, бутони за функцията масаж на седалките и полиамбиентно осветление.

Първоначално DS 9 ще се предлага с E-TENSE plug-in хибридно задвижване, състоящо се от бензинов двигател PureTech с турбокомпресор и електрически мотор, със системна мощност от 225 к.с., способен да измине до 48 км (WLTP) в режим на нулеви емисии благодарение на батерия с капацитет от 11,9 кВтч. Емисиите на CO2 са между 33 и 35 г/км в зависимост от спецификацията, като разходът е оценен на 1,5 л/100 км в комбиниран цикъл по WLTP.
Електрическият мотор, комбиниран с 8-степенна автоматична скоростна кутия, има максимална мощност от 110 к.с. и въртящ момент от 320 Нм. Той се използва за задвижване на автомобила от спряло положение, за подобряване на ускорението при всяка скорост и за шофиране в режим на нулеви емисии при скорост до 135 км/ч. При стартиране винаги се избира автоматично електрически режим. Той се допълва от хибриден режим, предназначен за автоматично управление на различните типове енергия чрез шофиране със 100% електрическа енергия, 100% на бензин или комбиниране на двете, ако ситуацията го изисква. Пътниците в автомобила няма да забележат преходите между различните типове задвижване. Режимът E-TENSE Sport осигурява максимална мощност от комбинираните двигател с вътрешно горене и електромотор чрез регулиране на настройките на педала на газта, скоростната кутия, кормилното управление и активното окачване. Той засилва динамиката и удоволствието на водача при пълна безопасност.

DS 9 използва система за регенериране на енергията, която зарежда батерията в движение при намаляване на скоростта или спиране. Допълнително функцията E-Save гарантира, че батерията винаги ще има известно количество енергия, за да се извърши част от пътуването в режим на нулеви емисии (няколко налични нива), например когато водачът знае, че ще отиде в централните градски части. Бордовото зарядно устройство с мощност 7,4 kW позволява батерията да се зарежда за 1 час и 45 минути у дома или на обществени зарядни станции, като се използва кабелът, предоставен като стандартно оборудване.


По-късно гамата ще бъде допълнена от още два силови агрегата E-TENSE, с мощност 250 к.с., задвижване на две колела плюс увеличен пробег и 360 к.с. с интелигентно 4х4 задвижване, разработено с експертния опит на DS PERFORMANCE. Бензинов двигател PureTech с мощност 225 к.с. също ще бъде наличен. Всички модели се предлагат с автоматична 8-степенна скоростна кутия./ /autobild.bg