Отец Иван Айдаров: Храмът „Свети Никола” в Дупница трябва да бъде обявен за паметник на културата от национално значение

Отец Иван Айдаров
  • Готвим проект за 500 000 лв., ще кандидатстваме за финансиране за ремонта

Храмът „Свети Никола” в Дупница да бъде обявен за паметник на културата от национално значение, настояват от архиерейството в града. „През м. май внесохме искане в Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) да бъде променен статутът на църквата „Свети Никола” и от паметник на културата с местно значение да стане паметник на културата с национално значение. Това е най-старата църква в Дупница. Храмът е със страхотна акустика, но се руши. За съжаление пустее вече повече от 30 години. Искаме да я спасим и продължаваме да се борим да стане действаща. Настояваме за промяна на статута, защото това ще ни помогне да кандидатстваме с проект за ремонта, който е изключително належащ. Проектът се изготвя и ще го внесем в най-кратки срокове, след като се промени статутът. Работим с много сериозна консултантска фирма, от която ни уверяват, че ще направят всичко възможно проектът да получи одобрение. Максимумът, който могат да ни отпуснат, ако спечелим финансиране по тази програма, е 500 000 лева. На нас са ни необходими много повече. Само архиерейският трон, който трябва да бъде закупен, струва от 7000 до над 10 000 лв. Църковната утвар – полилеи и всичко останало, също е много скъпа. Полагаме огромни усилия да съживим църквата, но ни е много трудно. Ако храмът стане действащ, ще е по-лесно. Ще бъде отворено, ще идват миряни да запалят свещичка, ще оставят дарения, ще се поддържа и постепенно ще се дооправи. Затова се надяваме на септемврийското си заседание комисията от НИНКН да уважи молбата ни”, каза отец Иван Айдаров, който отговаря за черквата.

Църквата „Свети Никола”

Свещеникът добави, че всеки момент очаква черквата да бъде свързана с електропреносната мрежа. „Знаете, че в църквата няма ток. Преди години тя е стояла отворена, там са нощували клошари, влизали са всякакви хора и инсталацията е била открадната за скрап, унищожени са били и много други неща. Изгорили са архиерейския трон, за да се отопляват. В ЧЕЗ ни откриха партида и всеки момент чакам да докарат тока до сградата. След това вече ще възстановим и инсталацията в самата църква. Дупничанин, чиято фирма се занимава с електроинсталации, ми е обещал да ни направи инсталацията безплатно”, посочи Иван Айдаров. По думите му има шансове до 1 година храмът да отвори врати за миряни.

Както сме писали, църквата „Свети Никола”, която е разположена в двора на старите гробища в града, които бяха закрити отдавна, вече над 30 г. тъне в разруха. Миналата есен под ръководството на свещеник Айдаров, който отскоро обслужва храма, бе почистено. Силите на доброволците обаче бяха стигнали само за частично почистване – пред и около храма и около гробовете до сградата, чиято фасада се съсипва от течове. В изключително тежко състояние е интериорът на храма, където са съсипани стените, от стенописите са останали само жалки останки и всичко плаче за ремонт. Тази есен Иван Айдаров смята отново да прикани дупничани да се включат в акция по почистване на района.

„Свети Никола” е първата църква, построена в Дупница – от 1609 година. Първоначалната й постройка, издигната от йеромонах Георги, е разрушена от турците, след което той наново я възстановява през 1623 година. Първият служител в храма е бил именно ктиторът йеромонах Георги, който е бил погребан там, при северната врата. Смята се, че над вратата на самата църква е имало надпис с датата на нейното издигане, който много по-късно през 1843 година при реконструкция и разширяване е зазидан в стените й. През 1852 година църквата отново е ограбена и изгорена от турците, като са унищожени и част от книгите, след което не само е възстановена, но е построена и клисарница. Сегашната сграда е от 1929 година, когато е извършено последното преизграждане на храма и на западната фасада е издигната камбанарията.

 Юлияна КОЛЧАКОВА