От Нова година скачат цените на шофьорските курсове

Пламен Иванов
  • Пламен Иванов: В момента курсистите не могат нито да карат обучението си, нито да се явят на изпит, без да имат зелен сертификат

  •  От януари вече няма да може да минаваш годишен технически преглед, като ти манипулират изгорелите газове

  • Много хора в нашия град ще ходят обратно да си купуват катализатори, защото иначе няма да могат да карат автомобилите си, коментира собственикът на автошкола „ПЛАМ и синове”

Цените на шофьорските курсове ще се увеличат след Нова година, прогнозират собственици на автошколи в региона. Причината за това е поскъпването на живота в страната като цяло, както и повишените цени на горивата. От друга страна пък въвеждането на зеления сертификат води до отлив на курсистите в учебните центрове.
На това мнение е и инж. Пламен Иванов от Дупница, който е собственик на учебен център, пункт за прегледи, транспортна фирма и сервиз. Той има дългогодишен опит в транспортния бранш и отчита какво трябва да се подобри, за да има в България по-подготвени шофьори и технически по-изправни автомобили.
„Можем да говорим за реално увеличение на цените на курсовете, защото горивата скочиха с близо 30%. Животът поскъпна като цяло навсякъде със същите проценти. Нормално е и шофьорските курсове също да претърпят промяна в цената и да се увеличат. Аз ги вдигнах от 1 септември с около 15%, което е горе-долу около 80 лева. Ръст има и държавните изпитни такси в ДАИ. Въз основа на това и аз вдигнах всички такси, но с не повече от 10-15%. След Нова година трябва да калкулирам наново и сигурно ще направим ново увеличение. Ние работим на минималния праг за всяко едно обучение. Няма значение дали става дума само за шофьорски курсове, професионална компетентност, или ADR-и. Абсолютно всичко е на някакви малки маржове, само караме някак си, колкото да вървят нещата.

През последните 5-6 години работим изцяло на минимума. Все пак трябва да поддържаме автомобили, преподаватели. Това са заплати, осигуровки, бази, технически сътрудници. Но на много фирми в България офисът им е гараж. Холът им е учебен кабинет, кухнята им е офис. Жена му готви манджа, а той уж води теория, но не води никакво обучение. А ние сме инвестирали милиони в бази и го имаме наяве и се вижда. И като дойдат проверките от ДАИ, идват при нас, които сме наяве. А тези, които са по апартаментите, няма кой да отиде и да ги намери. В нашия регион фирмите, които имаме бази, са само 5-6. Иначе другите имат някакви заврени кабинетчета“, категоричен е инж. Иванов.
На въпрос дали контролът от държавните органи трябва да бъде затегнат при това положение, той отговори:
„Контрола го има. Но я няма ценностната система, която я имаше навремето. Всичко опира до самосъзнанието на собствениците на авто-учебните центрове. Има нелоялна конкуренция, ниски цени и подбиване на пазара. Това е най-най-лошото. Защото така не се дава реално обучение. Ако се даваше такова, нещата няма да са така. При нас има GPS контроли по колите. Следим кой колко кара и по колко часа има. Теоретичното обучение започва всеки четен понеделник и се води задължително. Абсолютно всичко се прави така, както трябва. Но това сме само 20-30%, които работим по този начин. Курсистите трябва да си взимат всички часове. Искаха да вдигнат часовете, за да се увеличат курсовете, но няма нужда от това. За категория „B” 31 часа според мен са достатъчни, за да се научи човек да шофира. Да, има и слаби шофьори, на които толкова време не им стига. Но 31 часа са добре, ако наистина да са дадени и да са качествено проведени. Масово не се дават часове. Но ако има GPS контрол и наблюдение по кабинетите, нещата ще се случат. Толкова елементарно се работи вече с техниката, която има, с интернет и приложенията. В  момента цяла България учи онлайн.

Елементарно, при нас също може да е онлайн. Не е нормално само при нас да е присъствено. Не се оплаквам, защото аз имам кабинети. Просто е объркана цялата система. Ако всички работим честно и има една лоялна конкуренция, нещата ще се подредят. Да, пазарна икономика е. Всеки сам определя цената, на която ще работи. Но просто трябва да има един минимален праг. Например казваме, че минималният праг на един шофьорски курс ще бъде 700 лева, на които ние ще трябва да платим данъци. Ако го направим по този начин, никой няма да си позволи да работи под тази цена и нещата ще се получат. Но гилдията е такава. Много хора казват: „Този има работа, аз ще му подбия цената и ще му взема курсистите“. Това не е сериозно. Ако всички си плащат данъците и осигуровките и фактурират на реалната цена на шофьорските курсове, всичко ще е коренно различно. Много хора се крият по ДДС и не искат да плащат данъци. Цената се формира от фонд „Работна заплата“ за инструктора, фонд „Работна заплата“ за технически сътрудник, гориво, амортизация, инвестиция в нов автомобил, данъци, осигуровки. Като сумираме всички тези неща, се получава, че минималната цена на курсовете трябва да бъде около 650-700. А ние работим под тези цени, защото на някой му е хрумнало така“, коментира Пламен Иванов.


Относно зелените сертификати той е на мнение, че хората трябва да са изцяло ваксинирани. Но в момента курсистите не могат нито да карат обучението си, нито да се явят на изпит, без да имат зелен сертификат. Това води до отлив и в момента курсистите са намалели. Имало проблем и с БЧК, тъй като новите шофьори не са могли да се явяват там, след като вземат книжки.
Друг момент е и увеличаването на останалите курсове, което се очаква от 1 януари.
„Абсолютно всички обучения, за които може да се сетите. Като почнем от професионалната компетентност, преквалификациите, които хората навремето караха безплатно с ваучери. Там цените са горе-долу същите, както бяха преди десет години: 600 лева за първо ПК, 1200 за второ и 1800 за трето. Тези суми не са се променили вече десетилетие, а абсолютно всичко се вдига нагоре и ние ще ги увеличим, но след Нова година“, поясни Пламен Иванов.
В тази връзка той даде пример и с професионалните шофьори, които взимат по 2000 евро заплата, а на някои места му правят обучение за 100-150 лева. Според него такава цена не може да има:
„И това е за 5 години. Не се притеснявам да го кажа. Много шофьори идват и започват да се пазарят. Защо го правят? Те го взимат този документ за 5 години. И като сметнем, че една година е 365 дни, стават 1825 дни. Пада му се една стотинка на ден и е смешна работа. Всичко е по този начин“.
По думите му всички обучения трябва да бъдат на доста по-високо ниво:
„Отново става дума за професионалните компетенции. Карта „Квалификация на водача“, които са задължителни за професионалните шофьори през 5 години. Там ще има увеличение на цената и немалка. В момента в цяла България работят на изключително ниска цена. Цената там сигурно ще мине 400-500 лева, а не досегашните максимум 150-200 лева. Всеки един водач трябва да има този документ на всеки пет години. А шофьорите идват, пазарят се и правят направо смешни работи. Така принуждават не нас, но доста фирми да работят под себестойността на тази цена.“

Инж. Иванов има и пункт за годишни технически прегледи, където по думите му ситуацията е същата.
„Цената на един преглед е 45 лева. Но това е за цяла година. Като го разделим на 365 дни и на фона на цените на други неща в България… Да, не са малко пари, скъпо. Животът като цяло е скъп. Но всичко струва пари. Едно оборудване за подобна дейност е много трудно. Техника, канали, спирачни стендове, устройства. Всичко това струва много, много пари. Да не говорим и че поддръжката на всяко нещо струва доста. Самото стикерче струва 15 лева. При мен работят 12 човека на смени. Работим всеки Божи ден от 8 до 20 часа, няма събота, няма неделя. В неделя имаме по повече над 30 прегледа, защото например в този ден хората са свободни и може да си свършат тази работа. Осигурили сме всичко. Но човек отива в друг пункт, където прегледът е 35 лева, защото мъж и жена му си работят там и си минават бързо. Тук отново опираме до самосъзнанието. Ако всеки един има ценностна система, както са ни възпитали родителите от по-старите поколения, всичко ще бъде различно. Сега всичко иска само да прибира пари. Всеки се чуди как да направи повече пари, което за мен е голямо падение. Ето, казвам ви. Има пунктове за прегледи, където на автомобила не му държи ръчната спирачка, а онзи го пуска. Едното му колело не държи, той го пуска. Отзад колата пуши, та пуши с вредни газове, но пак ги пускат. И след това отвън всички ние дишаме този въздух“, даде пример инж. Иванов.
Той изрази надежда, че поне проблемът с вредните газове ще бъде решен, когато след Нова година системата за прегледи ще бъде изцяло онлайн.

Така от Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ ще могат директно да наблюдават абсолютно всички компоненти от един годишен технически преглед. Тогава най-вероятно подобни порочни практики ще бъдат елиминирани.
„В момента всичко е с камери, данъците също се виждат автоматично и това не е проблем. Но за изгорелите газове все още има манипулации по системите и това е проблем. И така, за да минават новите екостикери, им дават по-висока категория. От Нова година всички данни ще бъдат записвани и качвани директно в системата, след като мине прегледът. И тогава какво правим с тези автомобили без катализатори? Те няма да могат да минат грам, което на мен много ми харесва. 90% от колите в нашия град си изрязаха катализаторите и ги продадоха за по 200-300 лева. И излиза така, че от Нова година някои хора ще ходят обратно да си купуват катализатори, за да минат преглед, иначе автомобилът им ще бъде с еко стикер 0 и няма да може да бъде използван“, обясни дупничанинът.
Въпреки нововъведенията засега не се планира поскъпване на годишните технически прегледи след 1 януари.
Той даде пример и с транспортния бранш, където покрай пандемията от коронавирус ситуацията също е доста по-лоша.
„Нещата там не са изобщо добре. Вдигнаха се горивата и други неща, а ние работим на почти същите цени със спедициите. Те определят пазара и работим спрямо тях. Например миналата година един курс до Англия беше 3000 евро, сега пак е 3000 евро. Но миналата година един литър гориво беше 1,90 лева, а тази мина вече 2,50. Разликата е огромна. А не получаваме никакви помощи. Поради ковид ни ограничават с всяко едно нещо, но не ни дават никаква помощ. За тези две години мисля, че дадоха около 10 000 лева на една от фирмите ми, която имаше под 20% спад. Нищо повече. Даваме работа на 60 човека, от които близо 40 са с висше образование. Това са интелигентни хора с рутина, опит и знания. Само шофьорите са с друго образование, но пък там се искат друг опит и компетенции“, завърши Пламен Иванов.

  • Димитър ИКОНОМОВ