Поредна порция скандали от Спортната зала в Дупница!

  • Възпрепятстват тренировка на детски отбор на „Марек Юнион-Ивкони“ по заповед от кметството

  • Найден Найденов: Целия свят съм обиколил, такова нещо не съм виждал! Това е престъпление срещу децата!

За поредно напрежение в Спортната зала на Дупница, алармираха в социалните мрежи родители. По думите им, в сряда следобед, момичета от ДЮШ на ВК „Марек Юнион-Ивкони” са били възпрепятствани в провеждането на планирано занимание в залата.

„Днес дъщеря ми се прибра от тренировка по волейбол по-рано от обичайното. Оказа се, че не са имали тренировка, защото управителката на залата не ги е допуснала и ги е накарала да седят на входа. Поне вътре са били, а не навън. Избухнал е скандал с треньорите и управителката и тя е заявила, че изпълнява нареждания от кметството. Хора, каква е тази лудост, какво се случва в нашия град? Защо жертви трябва да са децата на тази омраза, г-н Дангов? Това, че водите война с г-н Константинов, трябва ли да лишавате децата от възможността да спортуват? Защо? И те ли са ви врагове? Та това са момиченца, господин кмете, още деца. Вразумете се, моля ви”, гласи пост на родител в местните социални мрежи.

Безумната ситуация е документирана от клуба, а стотици станаха свидетели на възникналото напрежение, след като президентът на клуба Ивайло Константинов публикува клип от същия ден.

На него се вижда, как треньорският щаб отива в залата, а на входа ги чакат група от 13-14 годишни момичета. Влизайки в спортното съоръжение, директорът на ДЮШ  Виктор Карагьозов, придружен от старши треньорът на мъжкия отбор, помагащ в подготовката и на школата  Найден Найденов, както и треньорът в женското направление и помощник- треньор на младежкия отбор на България Александър Стоянов се срещат с управителката на Спортната зала Михаела Скринска.

Видно от излъчените кадри, тя се чувства притеснена от създадената ситуация и „спуснатата” заповед, за недопускане на децата в съоръжението. Тя  обяснява, че е поканила момичетата във фоайето, за да не седят на студено.

Предлага да повикат него (визирайки член на общинското ръководство). В отговор от треньорския щаб споделят, че са се опитвали да водят какъв ли не диалог, но нямат резултат, изтъквайки че нямат претенции към нея като управител на спортното съоръжение.

„Да изгониш децата на Дупница… Аз ти казвам, че досега съм си мълчал, защото аз съм едно от лицата на този град. Но искам да го кажа това нещо. Това да изгониш децата… Бил съм по света- такова нещо няма. Не мога вече да си мълча. Ще направя и пресконференция. Целият свят съм обиколил, с десетки отбори съм играл в чужбина, такова нещо аз не съм виждал. Това е престъпление към децата на Дупница”, споделя старши треньорът на мъжкия отбор на ВК „Марек Юнион-Ивкони” Найден Найденов. Свидетели на сцената стават децата от клуба, които седят в залата с надеждата да проведат своята тренировка.  Те чуват и разменени остри пререкания по телефона между треньорите и представители на общината.

Припомняме, че на пресконференция в края на миналата година, кметът Първан Дангов официално призова мъжкият отбор на „Марек Юнион-Ивкони“ да напусне града и да намери друга тренировъчна база, тъй като няма как да се разберат с другите спортове „в опита си да доминират над всичко” в залата.

При необходимост щял да се погрижи за детско-юношеската школа. Мотивът му да пристъпи към крайната мярка спрямо мъжкия отбор бе, че президентът на клуба Ивайло Константинов го е  излъгал, че не знаел за организирана среща с родители на  децата от школата, която се е състояла след проведена среща между тях.

Седмица по-късно, също на пресконференция Константинов пък показа кореспонденция между него, градоначалника Първан Дангов и директорът на ДЮШ Виктор Карагьозов , от която става видно, че той не е знаел за срещата с родителите в Спортната зала и е уведомен за нея едва ден след проявата.

От „Марек Юнион-Ивкони“ вече обявиха, че веднага след края на сезона напускат Дупница.

От разпространената им позиция стана ясно, че на 19 декември е проведено извънредно разширено заседание на УС, на което е присъствал и целият щаб на волейболния клуб. В съобщението си до медиите, те категорично осъждат намесата на политиката в спорта, като декларират  несъгласието си да бъдат „маша в ръцете и дъвка в устата на самозабравили се пишман-политици и реваншисти, подобаващи предците си от периода на след деветосептемврийският преврат”.

Предстои  свикване на  извънредно Общо събрание на 31 януари 2024 година за смяна на името и седалището на клуба.

В същото време, първенствата при подрастващите са в разгара си.

От ВК „Марек Юнион-Ивкони” обявиха, че именно заради поетите ангажименти към родителите и децата ще продължат да тренират до приключване на първенствата им.

Около 130 са картотекираните състезатели при момчетата и момичетата в различните възрасти, които участват в официални срещи този сезон.

„Разбрах, че до 10 януари от Общината са позволили да се тренира, а след това и треньорите нямат идея какво ще се случва“, споделя майка на едно от момичетата, трениращо в ДЮШ „Марек Юнион-Ивкони”.

Очевидно е, че темата ще търпи развитие в следващите дни, но абсурдната ситуация за намеса на политиката в спорта е без аналог в България.