Радослав Испиридонов от Бобов дол: Живея втори живот благодарение на Весела Кръстева

Жител на Бобов дол, изпаднал в изключително трудна ситуация, живее втори живот благодарение на директорката на Дирекция „Социално подпомагане” (ДСП) в миньорския град Весела Кръстева. Радослав Испиридонов написа трогателно писмо до редакцията на в. „Вяра”, в което посочва: „Искам да изкажа благодарност на шефката на социалните в Бобов дол Весела Кръстева за това, че ми помогна да живея втори живот. Нямах пари и никакви доходи. Живеех на улицата и като отидох да я потърся за помощ, тя се зае веднага да ми окаже помощ -финансова и здравословна. Какво ли не направи тази жена за мен, като набави всякакви документи да се явя на ТЕЛК и да взимам пенсия всеки месец. Изпрати нейни служители със служебна кола да ме закарат на ТЕЛК, отпусна ми еднократна помощ и си купих дрехи. Сега имам дом и доходи всеки месец, взимам си пенсия и съм спокоен. Искам да й пожелая да е здрава и винаги да помага така на хората, изпаднали в беда като мен. Нека само да бъде здрава, Господ ще я възнагради за добротата, която прави”.

За коментар потърсихме Весела Кръстева, която потвърди написаното от 38-годишния Радослав, че от дирекцията са успели да му помогнат. „Работим с Радослав Испиридонов. Когато дойде при нас, беше в много тежко здравословно и финансово състояние. Беше излежал присъди в затвора, без пари, без жилище. 3 дни беше спал под един мост в Големо село, където имаше роднини, но беше в лоши отношения с тях. Веднага се заехме с проблемите му. Отпуснахме му еднократна парична помощ, обърнахме се за помощ и към кмета г-жа Елза Величкова и Общинският съвет също му отпусна еднократна помощ. Разговаряхме с роднините му, за да го приютят временно, докато си намери жилище и той наистина си намери апартамент под наем в Бобов дол. С отпуснатите пари си купи дрехи. Ходихме и по лекари, мина на ТЕЛК, където установиха, че е с 90% нетрудоспособност. Отпусната му беше пенсия. Ние му отпускаме и помощ за отопление. Така вече може да посрещне основните си нужди и е спокоен. Стараем се да сме в услуга на гражданите, които имат нужда, и да подобряваме благосъстоянието им, доколкото можем”, каза Весела Кръстева.

Припомняме, че в края на м. декември миналата година Радослав Испиридонов дойде в редакцията на „Вяра”, за да търси помощ за  по-възрастен съгражданин. Твърдеше, че 56-годишен мъж от миньорския град бедства – живее под мост в Бобов дол, с окъсани дрехи. Тогава се обърнахме към общината и Дирекция „Социално подпомагане”. Оказва се, че докато Радослав е търсил помощ за друг човек, той самият е имал нужда от такава.

 

Юлияна КОЛЧАКОВА