Рекордно поскъпване на храните на прага на есента

Най-много са се вдигнали цените на олиото, брашното, пилешкото месо, яйцата и ориза

Рекордно поскъпване на храните на прага на есента. Цените на основните продукти, които купуваме, са се повишили значително през последната година, показват данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Според експерти новите цени на тока, природния газ и петрола ще доведат и до нов ръст в търговската мрежа. Докъде ще стигнат цените на основните продукти до края на годината, информира NOVA. Към началото на септември най-много са се вдигнали цените на едро на олиото, брашното, пилешкото месо, яйцата и ориза. Спрямо година по-рано някои от тях са поскъпнали с близо 50% – като олиото например.

При плодовете и зеленчуците най-сериозен спрямо същия период на миналата година е скокът при краставиците, прасковите, зелето, морковите и чушките. През август изненадващ ръст от близо 33% беше отчетен и при световните цени на храните. Най-много на едро са поскъпнали плодовете и зеленчуците, а абсолютен рекордьор през последната година е олиото. Производството става по-скъпо и заради по-скъпите ток и горива, обясняват от бранша. Но засега задържат цените.

„Преработвателната индустрия е много зависима от тока – като започнем от производството на хляба и стигнем до поточните линии за пакетиране на всички храни. Нашите членове полагат големи усилия да забавят този натиск и той да не стига директно до потребителя”, коментира Яна Иванова от Сдружението “Храни и напитки”.

През последния месец разходите за отглеждане на плодове и зеленчуци също растат, но засега производителите сами поемат разликата на пазара.