Риболовни занимания! Деца от Перник хвърлят въдици, вместо да се заседяват пред компютъра

С календари от ЦРОО набират средства за зарибяване с бял толстолоб през април-май 2022 г.

Занимания по риболов за деца се организират всяка седмица в Централния градски парк в Перник, съобщиха от местния клон на Централната рибно-опазваща организация (ЦРОО). Дори и в определени делнични дни малките перничани могат да хвърлят въдици, като заниманията са по два часа сутрин за обучаващите се втора смяна и два часа следобед за учениците първа смяна, поясни пред БТА Димитър Димитров, който е сред организаторите на начинанието. Инициативата цели да откъсне децата от мониторите и да ги запали по магията на риболова. “Желанието ни е и в Перник да има място, където да се лови риба при зимни условия”, коментира един от организаторите – Тавер Али.
Риболовът е безплатен за всички деца, за социално слабите се осигуряват въдици. На всяко събитие присъстват инструктори, които помагат на децата. Лови се само на спининг с твърди примамки, с единични куки. Задължително е използването на кеп. Всички риби, които се хващат, се връщат обратно във водата. Организатори на проявите са търговци на риболовни принадлежности с подкрепата на община Перник и местната структура на ЦРОО. Това е един риболов, който е сравнително нов за региона, познат е тук от три-четири години и се стремим да го популяризираме, подчерта Димитър Димитров.
Инициативата намира гореща подкрепа сред родителите, които в студените зимни дни са заедно с децата си край езерото. Риболовът не е само мъжки спорт, доказват хвърлящите въдица тийнейджърки.
Декоративното езеро, което години наред запустяваше, е възродено за нов живот, след като Общинският съвет прекрати предсрочно концесията му. Доброволци почистиха водоема, пуснаха 500 кг американска пъстърва и езерото се превърна в най-новата атракция на парка.
Същевременно от ЦРОО-Перник съобщиха, че вече е факт календарът им за четвърта поредна година!
Средствата, събрани за календарите, ще се изразходват за закупуването на зарибител бял толстолоб през април-май 2022 г.
“Цената на календара е 10 лв. до плюс безкрайност… имайки предвид доброволната кауза, за която ще бъдат изразходвани средствата. Всички снимки са тазгодишни от любимия язовир”, казаха от организацията.