Самодейците на Самораново с три първи места от фолклорния конкурс „Пауталия”

Три първи места спечелиха фолклорните групи от дупнишкото село Самораново от Международния фолклорен конкурс  „Пауталия”. 15-ото издание на фестивала в Кюстендил донесе успехи на 3 от групите – детско-юношеската, женската и мъжката, които имат награди от участието. 12-годишните Емили Виячева и Мейси Георгиева са участвали и в конкурса за стипендии.

„Представихме се с песни от Шопския край, със съпровод на акордеон. Децата пяха „Чичовите кон`е” двугласно, а жените – „Преминала бела Бека”, с характерното кюстендилско тресене. Имаме три дипломи – по една за всяка от групите, и два плакета. Чакаме да ни изпратят и другите награди, които ще бъдат медали или статуетки. Емили Виячева и Мейси Георгиева участваха и в конкурса за стипендии. Представиха се солово. Това беше второто ни участие след прекъсването заради пандемията, като на Кюстендил бяха около 30 от самодейците ни. Първата ни изява бе на 22 май във фестивала „Нишавски хоровод” в Драгоман, където получихме златен медал. Той е за всички самодейци от нашето читалище. Сега се готвим за фестивала „Рила ни гледа” в Дупница”, каза ръководителят на групите Силвия Гергинова.

Към читалище „Пробуда 1927” в Самораново функционират 4 фолклорни групи – детска, детско-юношеска, дамска и мъжка, с общо 40 самодейци. Детската група е съставена най-скоро – през м. януари тази година. Включва 8 деца на възраст от 5 до 8 години, момичета и момчета. Детско-юношеската група също включва 8 участници – момичета и момчета до 12-годишна възраст, като в нея се включват понякога и по-малките. Дамите певици са 13, а мъжете – 7, и са в този си състав в групите от 2015 г.

Юлияна КОЛЧАКОВА