Самоков настръхна! Слухове свалят от поста шефа на полицията Филип Благоев, самоковци: Арестува всички дроги, неудобен е, защото пречи на сенчестия бизнес

За нов началник спрягат Васил Попов, който получи есемес от депутата Ал. Методиев след гафа с футболистите: „Васко, искам с теб да се оправя”

15-01-01-%d1%84%d0%b8%d0%bb%d0%b8%d0%bf-%d0%b1%d0%bb%d0%b0%d0%b3%d0%be%d0%b5%d0%b2
Филип Благоев

 Слухове за нов шеф на полицията в Самоков изправиха на нокти местните хора. Според мълвата началникът на полцията в Елин Пелин Васил Попов ще седне в стола на досегашния директор на РПУ-Самоков Филип Благоев.

15-01-01-%d0%b2%d0%b0%d1%81%d0%b8%d0%bb-%d0%bf%d0%be%d0%bf%d0%be%d0%b2
Васил Попов

„Търсят цаката на Благоев, виждат, че човекът си върши работата и искат да му отрежат крилата. Откакто е начело на полицията в Самоков, прибра на топло всички дроги и явно спъва сенчестия бизнес на някого, стана неудобен”, звъняха в редакцията десетки притеснени самоковци. По неофициална информация решението за рокадата е на Областна дирекция на МВР – София-област с директор старши комисар Георги Григоров. Също според непотвърдена информация гл. инспектор Филип Благоев не е подавал заявление за напускане от системата. Официална заповед за освобождаването на гл. инспектор Филип Благоев няма и до днес. Предполага се, че той отново ще се върне като началник на група „Криминална полиция“–Самоков. Той пое шефския пост в края на април м.г.

138-01-08
Алексндър Методиев

Самоковци коментират, че са много доволни от работата на Филип Благоев и че е успял да спечели доверието им. Според подчинените му той бързо е затвърдил сред тях репутацията си на професионалист. „Благодарение на Благоев в Смоков, 24-те села, курортите Боровец и Мальовица се поддържаше сигурен обществен ред, а акциите на полицията разбиха не една сделка на наркопласьор. Значително зачестиха акциите за противодействие на разпространението на наркотични вещества в Самоковско благодарение на него. По линия борба с разпространение на наркотични вещества са проведени стотици специализирани операции, и то за кратко време, а Благоев показа много добри резултати. За краткия му период на управление са проведени  хиляди специализирани полицейски операции по линия на лица, управляващи МПС след употреба на алкохол, скорост и безопасност, пешеходец, правоспособност на водачите, нерегламентирани превози, неправилно паркиране в централната част на града, техническа изправност, използване на предпазен колан и др.”, припомниха източници от полицията в Самоков. Припомняме, че едно от постиженията на Филип Благоев е залавянето на „ало” измамника Симеон Иванов от Ботевград, който опита да измъкне 2000 лв. от възрастна самоковка.

Филип Благоев е дългогодишен служител в системата на МВР. Той е заемал различни длъжности в системата на МВР. През 2005 г. като полицейски инспектор в РУ – Самоков. След три месеца е преназначен като оперативен работник в Криминална полиция в Самоков. През 2011 г. е назначен за началник-участък в Седми квартал. 2012 г. оглавява поста като началник на Криминална полиция в Самоков. През последната 2016-17 година заема поста началник на РПУ-Самоков.

За спрягания нов началник на РУ-Самоков гл. инсп. Васил Попов се знае, че е родом от Самоков, но от  2013 г. до скоро заемаше длъжността началник на РУП-Костенец, на която беше назначен временно.

Официалният сайт на ОДМВР-София информира, че отпреди няколко седмици Попов е назначен за началник на РУ-Елин Пелин. Инспектор Попов е в системата на МВР от 1994 г. Започнал като полицай СПЗО в РУП-Самоков, т.нар. тогава ведомствена полиция към банка „Биохим”. Преминал през доста стълби на йерархията. Работил е като служител към патрулно-постова дейност в Районното управление на полицията в Самоков и участък Боровец, младши районен инспектор в РУП-Самоков и след това в продължение на девет години разследващ полицай. Работил е като главен разследващ в ОДМВР-София.

Наскоро Попов изчете пред Софийски градски съд съобщенията си (есемеси) от депутата Александър Методиев за инцидента с футболния отбор. Припомняме, че според обвинението на 1 май м.г., като влизал в Костенец с автомобила си “Мерцедес”, Методиев извършил забранено тройно изпреварване. Пътни полицаи видели нарушението и един от тях подал сигнал със стоп-палка, но депутатът само им помахал с ръка и продължил. След това полицейският патрул спрял за проверка микробус със 7 пътници, един от които нямал лична карта и бил извикан в патрулката за съставяне на акт. Спътниците му обаче възроптали, а един от тях се обадил по телефона на Александър Методиев. Той обърнал автомобила си и докато пътувал към мястото на проверката, се обадил на шефа на полицията в Костенец, за да се оплаче, че полицаи спрели микробус с футболния отбор на ромите от Самоков. Тогава полицейският началник Васил Попов отвърнал, че хората му си вършат работата и помолил депутата да не се меси. Методиев тогава поискал двамата да си поговорят за инцидента. “Васко, чух се с Костов да му покажа снимковия материал как служителите му си трият отличителните знаци. По моите констатации той иска уволнение на тези служители и на тяхното ръководство. Не разбирам защо не ми вдигаш. Искам с теб да се оправя, за другите не ме е грижа”, гласи едно от съобщенията. Попов обяснил, че не знае кой е въпросният Костов (б.а. – главният секретар на МВР се казва Георги Костов).  Запознати със случая коментират, че по време на делото на Александър Методиев шефът на костенската полиция Васил Попов е освободен и изпратен в РУ-Елин Пелин.