С доза подценяване и неточна стрелба Марек спечели само точка срещу ЦСКА 1948 ІІІ

Ташко СУЛЬОТОВ
На стадион „Бончук“ в двубой от 10-и кръг за първенството на ЮЗ Трета лига се срещнаха Марек и третия отбор на ЦСКА 1948. Като цяло този път мачът не вървеше добре за домакините и причината бе, че срещу тях бяха излезли футболисти, водени от новия си наставник Веселин Минев, който в свой стил ги бе надъхал да играят стабилно отзад и при създала се ситуация да атакуват чрез контраатаки. През първата третина на полувремето армейците създадоха две интересни ситуации пред вратата на Марек, но не успяха да ги оползотворят затова, че вратарят Пламен Младенов бе на ниво. Пропуск за домакините направи Николай Ганчев, който от удобна позиция не успя да простреля вратаря на гостите Николай Горанов.

В 33-та минута стана най-неочакваното на стадион „Бончук“. Тогава на три пъти чрез двойни подавания между младите армейци накрая Мартин Драганов изведе Николас Пенев и синът на легендарния български футболист, сега треньор на първия отбор на ЦСКА 1948 Любослав Пенев, успя да простреля вратаря на Марек Пламен Младенов за 0:1. В ответна атака футболистите на дупничани сътвориха нещо много интересно, като Георги Божилов мигновено насочи топката към Николай Ганчев, той към Росен Йорданов, но капитанът на гостите Росен Божинов се намеси навреме и не допусна изравняване. Последния шанс за изравняване на резултата за отбора на Марек през първата част на мача бе в даденото продължение от главния съдия Николай Велков, когато след центриране от средата на терена от воле Николай Ганчев директно обстреля противниковата врата, но Николай Горанов бе на мястото си.
Очакванията на феновете на Марек второто полувреме да бъде напрегнато и горещо се оправдаха.

Още в 47-ма минута след атака на домакините по десния фланг Веско Любомиров центрира към Георги Божилов, последва шут и Росен Божинов изби топката в корнер. В 50-та минута при атака, подета от Веско Любомиров, продължена от Николай Ганчев, последва пас към Росен Йорданов и Михаил Цонев с последни усилия успя да избие кълбото в корнер. Атаките на домакините се редяха една след друга пред вратата на армейците. В 56-та минута Георги Божилов насочи топката отляво към Николай Ганчев, но отново не се стигна до отбелязване на изравнително попадение.

На няколко пъти футболистите от третия отбор на ЦСКА 1948 показаха игра извън позволеното, което не остана незабелязано от главния съдия Николай Велков. В 73-та минута реферът отсъди дузпа в полза на Марек, след като Теодор Иванов с шпагат опита да избие топката, но тя срещна ръката му и така бе показана бялата точка. Точен от нея бе Александър Близнаков и резултатът бе изравнен – 1:1. В 77-ма минута Николай Ганчев бе изведен от Георги Божилов в наказателното поле на гостите, но от няколко метра изпрати топката в аут. Две минути по-късно отново Георги Божилов изведе Николай Ганчев пред наказателното поле на армейците, но последният изпрати топката в ръцете на вратаря Николай Горанов. Попадение в 78-ма минута отбеляза Симеон Димитров, но главният съдия видя високо вдигнат флаг на асистента си Георги Минев и при това положение голът бе отменен заради засада.

Футболистите на гостите се бранеха геройски отзад и бяха наситили наказателното си поле стабилно, търсейки начин за запазване на резултата. В 86-та минута Михаил Цонев получи втори жълт и съответно червен картон и остави отбора на ЦСКА 1948 с човек по-малко до края. В 89-та минута Веско Любомиров се озова в удобна позиция за стрелба, но от няколко метра изпрати топката в ръцете на Николай Горанов. В даденото петминутно продължение домакините имаха последен шанс за отбелязване на гол, но неточната стрелба на Георги Божилов от Марек, чийто удар прелетя над напречната греда, и яката защита на гостите отзад бяха причина да не се стигне успех, макар и с минимална разлика.
Този резултат се приема като недобър за отбора на Марек и трябва да им служи като обеца на ухото, ако искат за в бъдеще да продължават да са начело в таблицата. Независимо от него, за момента дупничани запазват лидерството си в група А с 25 точки от 9 изиграни мача, с 4 повече от следващия ги Чавдар от Етрополе (с 21 точки също от 9 изиграни мача).

Ст.треньорът на Марек Танчо Калпаков коментира двубоя така: „На стадион Бончук срещнахме един много добре подготвен физически отбор, от когото не се изискват резултати. Целта пред треньорите е да готвят футболисти за двата отбора, играещи в професионалната лига. С две думи – отборът на ЦСКА 1948 беше освободен от напрежение, докато при нас не бе така. Винаги съм казвал на нашите футболисти, че не трябва да се стига до отпускане и подценяване, а да се играе с концентрация независимо къде и срещу кого играем. Не виня момчетата, на които гласувах доверие в този мач, защото напоследък се натрупа доста умора, играейки на три фронта. През първото полувреме на два пъти Росен Йорданов и веднъж Веско Любомиров не бяха точни срещу вратаря на гостите. Голът в нашата врата стана, след като гостите успяха отдясно да изградят контраатака, изведоха сина на Любо Пенев Николас и той майсторски изпрати топката в мрежата за 0:1. През втората част на мача вдигнахме оборотите и създавахме атака след атака, но армейците се бяха укрепили здраво отзад с цел да запазят резултата. Веднъж Николай Ганчев излъга всички, но преди да стреля му се изпречи Георги Божилов, който с левия крак изпрати топката високо в аут. Този гол не се реализира заради недобра комуникация между двамата футболисти. Хаотичните ни центрирания в наказателното поле на гостите бяха лесна плячка за тях. В пет минутното продължение Георги Божилов не успя отблизо да зарадва всички нас и да спечелим двубоя. Станалото – станало. Вече мислим за следващия ни мач, който ще бъде на стадион Овча купел срещу единия от добрите отбори в групата – Славия ІІ, воден от Иван Иванов“.

„Резултатът, който постигнахме срещу Марек, е реален. Доволни сме от това, че спечелихме ценна точка срещу временния водач в групата -Марек, и то на негов терен. За първи път от началото на първенството печелим точка като гости”, сподели Кристиян Войнов от треньорския щаб на третия отбор на ЦСКА 1948.

Марек:
Пламен Младенов, Стивън Ангелов, Боян Стойнев, Александър Башлиев, Иван Калайджийски, Димитър Илиев, Росен Йорданов, Александър Близнаков, Веселин Любомиров, Николай Ганчев, Георги Божилов (Радослав Михалков, Симеон Димитров)

Снимки: Владислав Георгиев