Употребявани автомобили: Ford Kuga

Този компактен SUV е сред най-добрите в класа по отношение на пътното поведение.

Наследникът на произвеждания в Щатите Maverick обаче беше произвеждан от Ford само пет години. Което всъщност не променя факта, че автомобилът е наистина надежден – това потвърждават и статистиките на Dekra. Дебютът на новото поколение Ford Kuga сериозно раздвижи вторичния пазар и понижи цените на по-старите модели.

Двигател: Единственият бензинов двигател за модела е редови петцилиндров турбо с 200 к.с. от Volvo, който е много темпераментен, но заради високия си разход като цяло не се радва на голяма популярност. Голямата част от продажбите на Ford Kuga се падат на модерния турбодизел, който работи плавно и харчи сравнително малко. Версията със 163 к.с., която се появи в началото на 2010 година, е значително по-пъргава, без това да се заплаща с много по-висок разход. От тогава двете дизелови версии могат да се поръчат и с шестстепенна трансмисия с два съединителя (Powershift), а по-слабият вариант е наличен и само с предно задвижване.

 

Каросерия:

 

В сравнение с VW Tiguan товарният обем е доста по-малък (410 до 1405 литра срещу 470 до 1510 литра), липсата на достатъчно решения за трансформация на вътрешния обем и малкото ниши за предмети също ограничават функционалността. Пространството на предните седалки е в изобилие, но отзад мястото за краката е силно ограничено – в това отношение даже някои представители на малкия клас се представят по-добре.

 

Изработка:

 

Изработката е на ниво, материалите са издръжливи, макар и не особено изискани на вид. Корозията също е непозната тема за Ford Kuga.

Безопасност: Още при базовото изпълнение (Trend) шестте въздушни възглавници и ESP са серийни.

 

Ходова част:

 

Ford Kuga рядко се използва за тежки терени или като влекач на прикачен товар, така че типичното за някои представители на класа евентуално ускорено износване поради подобни причини тук е малко вероятно. Иначе добре настроената ходова част предоставя сполучливо съчетание от динамично пътно поведение и приятна возия, единствено кормилната уредба работи с една идея по-нервно от необходимото.

 

Кой двигател ви препоръчваме

 

Kuga се предлага с три двигателя, които по принцип са доста надеждни. Единствено при лакомия за гориво петцилиндров мотор понякога се срещат неприятни проблеми с електрониката. Четирицилиндровият дизел е най-разумната алтернатива и харчи средно около шест литра на 100 километра, като особено препоръчителна е по-мощната версия със 163 к.с. Ford предлага за Kuga и трансмисия с два съединителя, която хармонира добре с двете версии на 2.0 TDCi мотора и може да се определи като препоръчителна инвестиция.

 

От коя година да е моделът

 

По-мощният дизел и трансмисията с два съединителя се появяват чак през 2010 г. Ако не държите на някое от тези две неща, спокойно може да се насочите и към по-старите екземпляри (производството на модела започва през юни 2008 година), тъй като Ford Kuga никога не е страдала от „детски болести”. Ако не броим някои по-скоро козметични слабости в изработката, качеството е на високо равнище.

 

Кое ниво на оборудване е подходящо

 

Дори базовият вариант (Trend) е доста добре екипиран и разполага с ESP и климатик. Скъпата версия Titanium предлага климатроник, темпомат и 17-цолови джанти, но обикновено върви с поне 1000 евро нагоре.

 

Колко е надежден

 

Експертите на Dekra твърдят следното: Ford Kuga се представя в прегледите на Dekra като изключително надежден автомобил и по повечето показатели регистрира върхови постижения./ams.bg