Частично бедствено положение и в Радомир, евакуираха семейство

След Перник и Трън община Радомир също обяви частично извънредно положение. То влиза в сила от понеделник и е за срок от 7 дни, съобщи кметът Пламен Алексиев. В общината е сформиран кризисен щаб, който ще работи денонощно.

Вследствие на обилните валежи и започналото изпускане на язовир “Студена” в част от населените места са наводнени ниви, стопански дворове и къщи, посочи още кметът Алексиев.

Говорителят на община Радомир Венцислав Петков уточни, че частичното бедствено положение се отнася за селата Копаница, Прибой, Негованци, Кленовик, Чуковци, Жедна, Бобораци, Беланица, Извор, Дебели лаг и Кошарите. В тези населени места са наводнени земеделски земи и дворове, на този етап няма данни за пострадали хора и животни, коментира Петков.

В село Бобораци се е наложило да се евакуира семейство с помощта на пожарната. Жп прелез е бил залят в село Кошарите, но по-късно е отводнен и влаковете се движат. В Прибой реката е излязла в дигата. На този етап са докарани насипни материали за укрепване на дигите в селата Прибой и Негованци.

Снимки: Петър Боянов

Положението в община Радомир е изключително сериозно, коментира кметът Пламен Алексиев. „Струма прави един завой и минава почти през цялата община. Освен язовира, дето се изпуска, а чак днес получихме писмото, като това положение е от събота, имаме преливни язовири в Ярджиловци и Конска. И всичко идва при нас. Проблемът е да не допуснем да станат недостъпни пътища, да не се наводнят жп прелези, електросъоръжения, помпени станции. Взаимодействаме добре с „Напоителни системи”. Те ни помагат. Много съм доволен от взаимодействието с тях”, каза Алексиев.

Общинският ветеринарен лекар д-р Даниел Колев призова  жителите на засегнатите райони да преместят на безопасно място  добитъка. Към този момент не са постъпвали сигнали за пострадали селскостопански и домашни животни в Радомирско, уточни ветеринарят.

Припомняме, че по-рано в община Трън бе обявено бедствено положение, след като река Ерма повиши нивото си и причини наводнения. Частично бедствено положение е обявено и на територията на община Перник. Заради наводнени райони в град Батановци се наложи евакуация на хора.