Чудо! С няколко движения майстор В. Говедарски извая статуя на Божията майка

Поставят я пред параклиса в Овчарци, водени от атонска легенда

Съпругата му Мони с дар – изографисана от нея икона на св. Иван Рилски

Димитър ИКОНОМОВ

Васил Говедарски от село Овчарци, който е известен с уникалните си дърворезби, изработи статуя на Божията майка. Тя ще бъде поставена пред параклиса „Успение на св. Богородица“ на 15 август, когато се отбелязва храмовият празник. Оттук насетне великолепният дар ще посреща в делник и празник всички миряни, прекрачили прага на светото място.

 

Майсторът, който стана известен с умението си да твори и създава неповторими скулптури от дърво с моторна резачка, сподели, че само след няколко движения с машината ликът на света Богородица сам се я появил. Неговата съпруга Мони пък е нарисувала и дарила на параклиса в селото голяма икона на почитания в региона български светец – Иван Рилски.


„Изработих и дарих статуята на св. Богородица с много голямо желание за параклиса, който носи нейното име. Идеята за направата на скулптурата е на моята съпруга Мони, която изографиса голяма икона на св. Иван Рилски и предложи аз да увековеча образа на света Богородица. Считаме, че празникът, който предстои на 15 август, е най-подходящият момент за поставянето й. Идеята беше да монтираме статуята в двора пред параклиса, но човекът, който го поддържа – Васко, ни разказа история за икона на св. Богородица от остров Атон.

В нея се разказва как там на няколко пъти са поставяли икона в храма на манастира, а на сутринта с почуда я намирали на входната врата. След време св. Богородица се явила в съня на един от монасите и му казала, че не трябва те да пазят иконата, а че тя ще ги пази тях. И затова поставихме статуята на входа на параклиса!“, разказа Васил Говедарски.