Сапарева баня смайва туристи с два фестивала

Фолклорни състави и занаятчии събират стотици в курортния град

Димитър ИКОНОМОВ

Известната певица Силвия Кацарова и дъщеря й Теди ще бъдат гвоздеят на 6-ия Международен фолклорен фестивал „Сапарева баня – 2021“. Той ще премине под наслов „Мома пее, гора се люлее“. Фестивалът е с конкурсен характер и тази година ще се състои на 13 и 14 август при амфитеатър „Гейзера“ в курортното градче. Ще участват всичките пет читалища на територията на община Сапарева баня. Очакват се гостуващи състави и от Дупница, като общият брой на участниците ще бъде над 100.  Организатори са Общинска администрация-Сапарева баня, „ТВ Родина” и Народно читалище „От извора – 2013“ .
Събитието ще започне още в 10,00 ч. в петък и ще продължи до късно вечерта. В първия ден след 19,30 ч. на сцената ще излязат Ивелина Колева и Здравко Мандаджиев. В събота по същото време сапаревобанци и гостите на града пък ще могат да се насладят на изпълненията на Силвия и Теди Кацарови.

Друга атракция за туристите ще бъде фестивалът „Алея на занаятите“. Край Гейзера ще има наредени произведения на различни родни занаятчии.
Фестивалът на занаятите е по инициатива на Васко Говедарски от село Овчарци. Ще дойдат участници от цяла България. За моя изненада с нас се свързаха хора от Казанлък и Пловдив, които искат да покажат какво са направили. Участниците ще бъдат над 10. Хората ще видят стари занаяти и как се изработват народни носии, бутикови маси и столчета, пособия за хранене и др. Разбира се, ще бъде представена и дърворезба. Със сигурност това ще бъде много интересно. Този фестивал ще се проведе в Сапарева баня за пръв път и много се надяваме, че ще се превърне в традиционен. Дано започнем да го правим всяка година с още повече участници. Голяма част от представените произведения ще бъдат на местни хора – Гинка Милтенова, Васко Говедарски, Велислав Райков. Творбите ще бъдат експонирани в четвъртък вечерта. Осигурили сме и денонощна охрана. Да се надяваме, че няма да има посегателства. Създали сме необходимата организация и дано всичко бъде наред“, коментира пред „Вяра“ кметът на община Сапарева баня Калин Гелев.