Осем години затвор и 20 000 лева глоба за наркодилъра Радостин Седефчов от Перник, продавал дрога до детска градина

 

По обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Перник съдът призна за виновен перинчанина Радостин Седефчов и го осъди на осем години „лишаване от свобода“ при първоначален „строг“ режим на изтърпяване. Той ще трябва да заплати и глоба в размер на 20 000 лева в полза на държавата. Наложеното наказание е за разпространяване на високорискови наркотични вещества – престъпление по чл. 354а, ал. 2 от Наказателния кодекс

Престъплението е извършено в периода от 15 до 23 авжуст 2013 година в Перник, когато подсъдимият неколкократно разпространил хероин срещу заплащане. При това престъплението било извършено в района на детска градина.

Наркотикът бил разпределен на дози с различно съдържание на активно действащ компонент диацетилморфин.

Деянието било извършено в условията на опасен рецидив, след като Р.С. вече е бил осъждан за тежко умишлено престъпление на „лишаване от свобода“ не по-малко от една година.

Присъдата не е окончателна и подлежи на обжалване пред Софийския апелативен съд.

През 2014 година Радостин, известен още като Радо Шемета, получи ефективна присъда заради 0.14 грама хероин. Седефчов многократно е залавян и съден за наркотици и кражби. Срещу него имаше повдигнато обвинение и за смъртта на негов клиент. На 9 март 2009 г. в Перник, той не оказал помощ на Стефан Лазаров, който, след като приел продадения му от Радостин хероин, изпаднал в безсъзнание, а по-късно починал от измръзване. Младежът е можел и да бъде спасен, ако снабдителят му се е притекъл на помощ, стана ясно по време на съдебното дело. Вместо да стори това обаче, Шемета го изоставил.

Любомира ПЕЛОВА