Германия издирва: 50-годишен, слагал отрова в бебешки храни

Мъжът е отровил над 20 вида храни, иска €10 млн. откуп

Неидентифициран мъж е сложил отрова в бебешки храни в някои от най-големите вериги за храна и бебешки стоки в Германия. Мъжът, който се издирва, иска 10 млн. евро откуп, за да спре да отравя храните.
Той е изпратил писмо с исканията си до Централата за защита на потребителите в Баден-Вюртемберг. Писмото му е изпратено и до много вериги, които се смята, че са засегнати от действията им. Въпреки това полицията не назовават конкретни имена на вериги.
Според германското издание “Bild” става въпрос за веригите Rossmann, Aldi, Lidl, DrogerieMarkt, Mueller, Edeka, Norma и Rewe.
“Той обяви, че иска да се срещне с национални и международни дружества на германски производители на храни и дрогерии”, каза прокурорът Александър Богер по време на пресконференция в Констанц.
“Приемаме заплахата много сериозно”, допълни той.
Според властите са отровени поне 20 вида бебешки храни. Те вече имат и заподозряно лице, намерено по записи в една от веригите. На него мъжът се държи подозрително и обикаля около щанда с бебешки храни.
Полицията незабавно е иззела всички бурканчета с бебешка храна от магазина и е открила силна смъртоносна отрова в пет от тях.
“Това е изключителен случай на изнудване и трябва да приемем, че търсим безскрупулен изнудвач, който е готов да умре”, заяви представител на полицията.
Ако не получи парите обаче, той ще продължи да поставя отрова в неназовани продукти.
Случаят е от изключителна сериозност, но не бива да има паника, а само повишено внимание, призоваха властите. По следите на изнудвача са 220 полицаи. По данни на полицията мъжът е действал в магазин във Фридихсхафен. Той е около 50-годишен, с очила, сива шапка и черни обувки с бяла подметка.
Властите предупреждават клиентите да са особено внимателни, когато купуват стоки за деца. Фабричните бурканчета с бебешка храна са затворени и имат вдлъбнатина в капачката, която се получава при вакуума. При отровените опаковки обаче вдълбнатина няма да има.
Полицията призова всеки, който има подозрителни бурканчета у дома или попадне на такива в магазина, да се обади на ръководството му и на полицията.