Audi Q8 sport concept: хибрид с електрически компресор и 476 к.с.

Енергичен спортен дух, екстремна динамика и лукс – съчетанието на тези качества е сигурен залог за мощния ефект на впечатлението, което Audi Q8 sport concept ще предизвика в категорията на големите SUV-ове.  Комбинацията от шестцилиндровия двигател 3.0 TFSI с „мека” хибридна система и електрозадвижван компресор се прилага за първи път в света и резултатът е наистина впечатляващ – студията Q8 sport concept доказва своите способности на наистина многостранен талант. Със своята максимална мощност от 350 кВт (476 к.с.) и максимален въртящ момент от 700 Нм, автомобилът спринтира от 0 дo 100 км/ч за време от едва 4,7 секунди и развива максимална скорост от 275 км/ч. В същото време автономният пробег от над 1200 километра го прави идеален спътник за преодоляване на големи разстояния. Внушителната външност на Audi Q8 sport concept се подчертава от характерните аеродинамични дефлектори.

Впечатляващата с формите си предна част се доминира от характерната осмоъгълна Singleframe решетка на марката с наподобяваща пчелна пита структура, придружена от два големи отвора за въздух от двете й страни. В сравнение с представения на изложението в Детройт по-рано през годината Q8 concept на Audi, в женевската студия широчината на каросерията в областта на арките на калниците е увеличена с още 12 милиметра. Издълженият спойлер в задната част на покрива придава завършен вид на спортния характер на автомобила, принос за което имат и алуминиевият дифузьор и характерните с овалното си сечение изпускателни тръби на студията.

Вътрешното пространство на Audi Q8 sport concept внушава неподправено усещане за лукс със своите разточителни линии, изискани материали и простор в изобилие. Новата ергономична концепция за управление на функциите разчита на големи сензорни екрани, а завършващите щрихи в тази област поставят усъвършенстваните цифрови контролни прибори във виртуалния кокпит на Audi и контактно-аналоговия head-up дисплей. При него специалистите на марката са използвали интелигентна технология Augmented Reality, при която реалният и виртуалният свят се сливат, предоставяйки разширена информация на водача.