10 употребявани коли, които не гният, част II

През последните 20-ина години японските производители обръщат все повече внимание на антикорозионната защита на автомобилите си, след като десетилетия наред тя бе сред последните им грижи. Както личи от втората част на класацията обаче, фаворити в тази област си остават шведите и германците.

5. Volvo XC90 Typ C (2002–2014)

Първото SUV на шведите е защитено против корозия не по-зле от останалите модели, построени на платформата P2. Условията на експлоатация обаче го правят по-уязвим от S80 и S60.

В конструкцията на XC90 липсва алуминий, на какъвто по онова време постепенно преминават немските конкуренти. Затова пък качествената и здрава стомана е покрита с тлъст слой боя и лак.

Ръжда общо взето се появява само под пластмасовите детайли по каросерията. Гнездата обаче обикновено са малки и се овладяват лесно, тъй като не растат бързо. Далеч повече проблеми може да създаде невидимата за окото корозия по предната подрама и роговете на коша.

4. Mercedes-Benz S-Klasse W221 (2005–2013)

В Mercedes-Benz си научиха урока от грешките, допуснати с W220, чиято антикорозионна защита бе далеч от представите за флагмански модел на производител от такъв ранг. Ето защо немците са подходили изключително сериозно към качеството боята и обработката на каросерийните панели.

Ръжда се появяват рядко дори по традиционно уязвими места като предния капак, долната част на вратите и калниците. Площта на гнездата по правило е малка и нямат склонност да растат. Това придава бодряшки вид и на най-старите седани отпреди фейслифта.

Хромираните декорации обаче се матират бързо. Предните панели на каросерията са изработени от алуминий и могат да предизвикат корозия по заварките със стоманата. Понякога се отлепва шумоизолацията под задните калници и пода, което може да доведе до увреждане на покритието на труднодостъпни места.

3. Volvo S80 Typ AS (2006–2016)

Ако не се броят произвежданите в Холандия модели, Volvo отдавна се слави със специалното си отношение към антикорозионната защита на автомобилите си. С качествена боя се славеше още първото поколение на S80, а поцинкованата каросерия на наследника е сглобена и боядисана още по-внимателно.

Това обяснява защо ръждата практически няма шанс срещу шведския флагман, а откровено слаби места липсват. Олющените места противостоят на корозията дълго време и не ѝ позволяват да се разпространи, което е доста ценно качество предвид цените на каросерийните панели.

2. Audi A6 C6 (2004–2011)

Класация на най-устойчивите на корозия автомобили трудно може да мине без Audi, а третата генерация на A6 попада в нея абсолютно заслужено. Също като предшественика си инголщадският модел се съпротивлява упорито на ръждата и дори олющените петна по веждите на задните калници не “цъфтят”.

Боята по предния капак и калници се предава по-рано, но въпреки това от корозия в традиционния смисъл на думата няма и следа, просто защото детайлите са алуминиеви. На авиационния метал се дължи и изключително здравата конструкция, яките подрами и лонжерони.

Антикорозионният слой може да пострада само по пода заради малкия клиренс и неизбежния контакт с различни препятствия.

1. Porsche Cayenne Typ 9PA (2002–2010)

Каросерията на първото SUV на Porsche е боядисана изключително качествено. Слоят от боя и лак е не само дебел, а и гъвкав и еластичен, което му позволява да се съпротивлява безпроблемно на бомбардировките от камъчета и дори леки удари. Антикорозионната защита също е на много високо ниво, така че външният на неудряните и качествено ремонтирани всъдеходи по правило е отлично.

Ръжда може да се откри основно под пластмасовите детайли и по фугите между панелите, но явлението е рядко. Слабо място са само шевовете на задните врати откъм калниците. Ръждата там започва от заварките и ликвидирането ѝ изисква сериозна намеса. При смяна на предното стъкло, което е неизбежно предвид скоростните качества на Cayenne, се поврежда антикорозионното покритие на рамката.

 

 

 

 

 

Източник: fakti.bg