Обучават 30 безработни от Симитли за болногледачи и помощник-възпитатели

Започна обучението на безработни от община Симитли по проект на КНСБ „Нови умения – нови възможности“. Обхванати са общо 30 безработни лица. Те са разпределени в две професии – 15 човека учат за помощник-възпитател и съответно 15 души за болногледач. Ще се инвестира в умения за постигане на по-добри социално-икономически резултати, придобиваните умения се съобразяват с конкретните потребности на работодателите.

Осигурена е 10% субсидирана заетост и 40% несубсидирана заетост на успешно завършилите обучението, за 3 месеца при работодател, който в случая е община Симитли, която е партньор по проекта.

Обученията са по проект „Нови умения – нови възможности”, който се реализира от КНСБ. Този социален проект е насочен към развитие на човешкия капитал за по-бърза адаптация във връзка с развитието на пазара на труда, което от своя страна е свързано с трансформация на работните места, което изисква нови умения, нови компетентности, преквалификация. Всички, които ще се обучават, ще получават по 10 лева стипендия за всеки присъствен ден. Това са около 300 часа в рамките на три месеца.