Aspark Owl ще гони рекорд на „Нюрбургринг”

Японския производител Aspark ще построи само 50 бройки от хиперколата си Owl. Конструкцията на машината е изцяло от карбон, като производството стартира тази година. А малко преди това автомобилът ще се опита да подобри абсолютния рекорд на „Нюрбургринг”.

Електрическата хиперкола беше представена през 2017 г. на автосалона във Франкфурт, но работата върху серийната версия все още продължава. Въпреки това, в японската компания са убедени, че Owl може да подобри рекорда за най-бърза обиколка на Северната дъга на легендарната писта в Германия.

„Възможностите на автомобила ни дават увереност, че той ще успее да покори трудно трасе, каквото е „Нюрбургринг”. Обмисляме възможността и за направата на изцяло състезателна версия на колата, но това е възможно, само ако към нея има достатъчно голям интерес”, коментира представител на компанията пред Top Gear.

Резултатите до момента показват, че Owl може да развие 100 кч/ч от място за 1,9 секунди. Според официалните данни на компанията-производител, хиперсколата ще развива 280 кч/ч максимална скорост, а пробегът с едно зареждане ще е 150 км. Това се постига с 4 електромотора, развиващи максимална мощност от 1150 к.с.

Благодарение на конструкцията си от карбон, Aspark Owl тежи едва 850 кг. Цената на хиперколата е 3,1 млн. евро.

 

 

 

Източник: topgear.bg