Audi 80: познавачите знаят защо този модел е гениален

Audi 80 B3 от 1990 г. e oбявено за продажба в eBay. На пръв поглед автомобилът от Инголщат може да изглежда малко семпъл. Но той е практически неразрушим – а въпросният екземпляр с мощност 69 к.с. вече разполага с регистрационен номер на ретро автомобил.

Има автомобилни легенди, които всеки веднага забелязва. И има модели като Audi 80 B3 – с тях няма да ви заглеждат, както с някое модерно RS 6 например. Но старото и невзрачно Audi е практически неразрушимо.

Причината: производителят е поцинковал купето на B3 толкова добре, че скромният герой няма абсолютно никакви проблеми с корозията. Автомобилът съчетава това безценно качество с издръжлива и проста техника, с която дори и по-лошите хоби-майстори, фенове на олд- и йънгтаймери, биха се справили.

В момента в eBay се продава Audi 80 B3 от 1990 г. с 1,6-литров двигател и 5-степенна ръчна трансмисия, което току-що е преминало технически преглед в Германия – и е получило регистрация като ретро автомобил. Продавачът се надява колата му да попадне в ръцете на някой ентусиаст, който ще й отдели нужното внимание и любов. А това може да се разглежда като ясен знак, че това Audi е било обгрижвано старателно.

Допълнителното описание към обявата подкрепя това впечатление: по информация на сегашния собственик той е купил Audi-то през 2017 г. Оттогава досега по него е направено много – например спирачната система е изцяло реновирана. Списъкът с ремонти включва също нова изпускателна система, нови гуми, нов въздушен филтър, нова дистрибутона капачка и др. Търсената цена е 5500 евро (ок. 11 000 лева), а пробегът – около 166 000 километра.

Какво трябва да знаем за Audi 80 B3?

Вече споменахме отличната защита срещу ръжда и издръжливата техника. И все пак трябва да прегледате внимателно избрания екземпляр. Audi дава дванадесетгодишна гаранция срещу корозия – но при конкретния екземпляр тя е изтекла през далечната 2002 г. Самият продавач е назовал голяма част от известните за модела проблеми посредством списъка с ремонти, извършени за последните пет години. Ако те действително са направени, в най-добрия случай следва да се провери единствено работата на задните светлини и дали от капака на багажника няма течове./ autobild.bg