Audi Q4 e-tron concept

Audi разширява гамата на e-tron. С Q4 e-tron concept хората от Инголщадт ни показват компактен SUV, базиран на новата MEB-платформа на концерна VW. Освен вече готовия за серийно производство e-tron и планирания за 2021 спортен седан e-tron GT, Q4 e-tron ще бъде третият сериен електромобил на Audi от 2020 г. Студията дебютира на автомобилния салон в Женева.

Езикът на формите на Q4 e-tron concept е ориентиран към този на по-големия брат e-tron. Радиаторната решетка не е толкова внушителна и изглежда по-хармонична. Около нея има черна рамка, която преминава в тесните LED-матрични фарове. За разлика от e-tron студията на Q4 се отказва от камери и има конвенционални странични огледала. Типични за актуалния дизайн на Audi са издадените калници. Силно оформените прагове подчертават според Audi разположението на батериите. Линията на покрива е скосена назад, а в задницата на Q4 e-tron concept изпъкват преминаващата през цялата широчина светлинна ивица и задната броня с дифузьор. Осветените надписи e-tron -по предната и задната броня едва ли ще стигнат до серийното производство. По отношение на размерите си Q4 e-tron се нарежда между Q3 и Q5: студията е дълга 4,59 метра (Q3: 4,48 м; Q5: 4,66 м), широка  1,90 метра и висока 1,61 метра – минимално повече от Q3 (1,59 м). Междуосието е 2,77 метра.

Структурата на кокпита на Q4 e-tron съответства до голяма степен на тази на e-tron, но е значително по-просторна и по-модерна. Централният монитор е разположен по-високо и е повече обърнат към водача. Под него е блокът за управление на климатика.

Вместо класическия скоростен лост има нещо като плъзгащ се лост. Спечеленото място на централната конзола отваря място за разполагане на система за индуктивно зареждане на смартфони. Почти шестоъгълният волан ни е познат от e-tron GT и има тъчповърхности за най-важните функции. Освен дигиталните уреди и 12,3-инчов тъчскрийн има Head-up-дисплей с функция за Augmented-Reality, който прожектира информацията в зрителното поле на водача.

Типично за студиите на Audi материалите са изключително висококачествени – подът е постлан с рециклирани материали, а вместо с кожа четирите отделни седалки са покрити с алкантара.

Нови са декоративните елементи от плексиглас – например на арматурното табло пред мястото до водача.

Audi Q4 e-tron concept има два електромотора с мощност 225 кВт. (306 к.с.). На предната ос работи разполагащ със 75 кВт. асинхронен мотор с максимален въртящ момент 150 нютонметра, а електрическата машина на задната ос е със 150 кВт. и 310 Нм. Тъй като и двете оси са задвижващи, Q4 e-tron е с quattro-задвижване. То е без карданов вал, тъй като двете оси се задвижват независимо една от друга – от по един електромотор. Батериите в пода на автомобила са с капацитет 82 кВтч., което позволява пробег по WLTP-стандарта от минимум 450 километра. За зареждане на батерията от 80 процента е необходим половин час. Информацията за динамичните характеристики е доста оскъдна – типично за студии. Audi обещава за Q4 e-tron concept ускорение от 0 до 100 за 6,3 секунди, а максималната скорост на модела е 180 км/ч.

Източник: autobild.bg