Глад и смърт във Венецуела, нападнаха и животните от зоопарка

Много хора преминават от Венецуела в Колумбия, за да си набавят храна или просто да се нахранят

Страната е в политическа и икономическа криза, хората гладуват и пресичат граници, за да се нахранят

 

Десетки са загинали при затворнически бунт във Венецуела. Страната е в политическа и икономическа криза, хората гладуват и минават граници, за да се нахранят.

Най-малко 37 души са загинали при сблъсъци между въоръжени затворници и силите за сигурност в малък затвор в Южна Венецуела, съобщи щатският губернатор Либорио Гуаруля.

Кръвопролитието е станало в сряда вечерта, когато са избухнали сблъсъци между затворници и надзиратели в затвора в Пуерто Аякучо, столица на щата Амасонас. Той каза, че силите за сигурност са влезли комплекса, за да възстановят реда.

Гуаруля съобщи по-рано в “Туитър”, че над 35 души са загинали, когато специални части на министерството на вътрешните работи и правосъдието са щурмували затвора.

Прокуратурата съобщава за 37 загинали и 14 ранени служители. Според две правозащитни организации 37-те загинали са затворници. В комплекса, намиращ се в отдалечена зона на тропическа гора, има 105 затворници.

Условията във венецуелските затвори се влошиха в момент, когато страната преживява най-тежката си икономическа криза. В тях постоянно се вкарват контрабандно оръжия и напоследък се съобщава за много бунтове в тези учреждения, където затворниците страдат от недохранване, отбеляза ДПА.

Междувременно се разбра, че във Венецуела крадат животните от зоопарка, за да ги ядат. Това обяви полицията след нахлувания в зоологическата градина на град Маракайбо.

Изчезнали са няколко диви прасета и властите са сигурни, че крадците са ги взели, за да ги изядат.

Ръководството на зоопарка обяви, че това не са първите изчезнали животни. По-рано бандити откраднали два тапира и дори бизон.

Мнозина венецуелци минават границата с Колумбия по международния мост “Симон Боливар”, за да си закупят храна или просто да се нахранят, след което се връщат обратно.