Говорителят на прокуратурата в Кюстендил Галина Димитрова: Залети сме от производствата срещу пияни шофьори

 

Галина Димитрова, говорител и прокурор на Районна прокуратура – Кюстендил

Зачестяват случаите на бързи и незабавни производства, образувани срещу пияни шофьори в Кюстендил, алармира говорителят на държавното обвинение Галина Димитрова. Те се приключват в законоустановения срок от 7 дни. Експертизите се правят на място в кюстендилската техническа лаборатория. Когато водачът не е дал кръв за анализ, при водачи, употребили, упойващи вещества, експертизите се правят в НИКК. Удължаване на производствата се иска при констатиране на случаи с водачи, употребили наркотични вещества. По-трудно се разкриват случаите на измами, тъй като извършителите разполагат с голям брой предплатени телефонни карти на мобилни оператори, които се проследяват трудно, уточни прокурорът от Районната прокуратура. По тях няма как да се образуват бързи производства. „Успеваемостта не е толкова голяма, но вината не е наша, нито на разследващите при тези престъпления. През последните дни пък се увеличава броя на кражбите на мобилни телефони. Само за два дни са откраднати 10. Най-често това са райони с повече хора, като жп гарата и градинките в централните градски части.

От началото на седмицата на Районната прокуратура вече е в нова сграда. 14 прокурори работят в самостоятелни кабинети, разполагат и с конферентна зала с 49 седящи места. Предстои и оборудване на така наречената „синя стая” за работа с малолетни и непълнолетни лица.

„В предишната сграда условията за работа бяха доста трудни. Сега в новия ни дом сме много доволни от предоставените ни условия. Според мен тези условия ще се отразят и на работата на прокурорите, които още повече ще подобрят резултатите си. Всяка година надграждаме. Сградата е достъпна за гражданите, с обичайни мерки за сигурност, каквито има в съдебните палати. Преди това в старата сграда имахме жива охрана. Сега на входа има и скенер с охрана, след което хората отиват в приемната за граждани, където могат да депозират своите молби. Двете деловодства на Окръжна и Районна прокуратура се намират на третия етаж, където ще се подават жалбите. Не смятам, че достъпът за граждани е ограничен, дори имахме такива, които приехме още при откриването на новата сграда”, заяви говорителят на Районната прокуратура Галина Димитрова. Съществува и обособена стая за дежурен прокурор.