Hyundai Staria: Наистина многофункционален

Hyundai Staria е част от все по-оредяващия в Европа сегмент на пълноразмерните MPV автомобили – дали ще го наречете голям ван или малък бус е въпрос на личен избор. Днес на Стария континент този модел има съвсем малобройна конкуренция, която идва от Volkswagen и от Mercedes. Само че и двете германски компании предлагат своите несъмнено впечатляващи (в случая на Volkswagen – дори емблематични) модели на цени, които при върховите версии с лекота достигат границата от 150 000 лева, а при поръчване на подобаващо оборудване дори се устремяват към 200 000, докато моделът на Hyundai започва от 73 000 лева за най-базовото изпълнение, а в топверсията с двойно предаване и абсолютно пълно оборудване се продава срещу точно 105 900 лева с ДДС с включен лак металик, а единствената оставаща опция е панорамен стъклен покрив, който се предлага за още 2200 лева. Което всъщност превръща Staria в едно много впечатляващо предложение не само на фона на преките пазарни опоненти, но и спрямо общата конюнктура на съвременния автомобилен пазар в Европа.

Футуристичен и едновременно с това ретро

Още отдалеч +се различава коренно от семплата стилистика на своя предшественик Н1 – моделът има изключително ярко присъствие благодарение на своя дизайн с космически нотки и някои носталгични отправки към миналото – подобно на Ioniq 5, този модел също изглежда като автомобил на бъдещето, създаден в миналото. Особено характерна е предната част с простираща се по цялата площ на долната част на предницата решетка с вълнообразни ламели, от двете страни на която са разположени състоящите се от по осем правоъгълни компоненти предни светлини. Над решетката пък е разположена тясна LED светлинна ивица, която стига чак до калниците. Отстрани и отзад автомобилът се отличава с абсолютно плоски повърхности – откъдето и да я погледнете, Staria изглежда като автентичен герой от някоя космическа одисея.

Място за всички и за всичко

Под футуристичната опаковка на дългия 5,25 метра, широк два и висок също два метра исполин се крие направо изумително вътрешно пространство, което може и да не е чак толкова изненада с оглед на междуосието от близо 3,30 метра, но на живо си е наистина впечатляващо от всяка перспектива. Моделът може да бъде поръчан в стандартно 9-местно (три реда с 3 + 3 + 3 места) или в луксозно 7-местно изпълнение, при което на втория ред се монтират луксозни „капитански” кресла със специална подпора за краката, електрически реглаж в почти всички възможни посоки, функция за полягане, и не на последно място също така подгряване и охлаждане. Тестовият автомобил беше във възможно най-добре екипираната версия – с двойно задвижване луксозно изпълнение на интериора с въпросните капитански седалки, както и ниво на оборудване Luxury./ams.bg