Кметът Димитър Бръчков: Няма сигнали за разрушения в Петричко от гръцкото земетресение

Димитър Бръчков

Иван Бузов: Проверяваме 170 язовира в Югозападна България след трусовете

 

Няма сигнали за щети след поредицата земетресения тази нощ, включително и от най-силния трус тази сутрин, регистриран край Дойранското езеро, съобщи кметът на Петрич Димитър Бръчков. Според него най-важното е, че вследствие на земетресението няма данни за човешки жертви, нито за материални щети. Земетресението, регистрирано тази сутрин в 6,24 часа, е било с магнитуд 5,2 по скалата на Рихтер. То беше усетено и на много места у нас, включително и в София по високите етажи. Според Европейския сеизмологичен институт трусът е бил на дълбочина от 10 км. Земетресението е част от поредица трусове, започнали още в 00,13 часа българско време, като първият е усетен слабо.

Същевременно междинният доклад с резултатите от проверките на язовирите в Югозападна България ще бъде изготвен до края на седмицата. Това обяви Иван Бузов, началник регионален отдел «Югозападна България“ към Главна дирекция “Надзор на язовирните стени и съоръженията към тях“. Той коментира това по повод започналите проверки след регистрираното земетресение в района на Дойранското езеро.
По думите му с приоритет ще са по-големите съоръжения. До края на седмицата очакваме да се проверят 18 от по-големите язовири, като крайната бройка ще достигне до около 170 язовира.  Югозападният отдел на главна дирекция «Надзор на язовирни стени“ е подкрепен от два софийски екипа. При необходимост ще бъдат изпратени още хора, за да бъде извършена изцяло проверката на язовирните стени“, обясни Иван Бузов. Той допълни, че не съществуват безстопанствени язовири, тъй като отговорни лица на всички язовири с неизвестен собственик са областните управители.