Кметът Церовска готви проектно предложение за ремонт на язовирната стена на «Мещица»

 

Проблемът с реконструкцията на водоема е сериозен, особено след като министърът на икономиката Емил Караниколов заяви, че около 150 язовира в страната са в тежко състояние

Община Перник подготвя проектно предложение за реконструкция на стената на язовир “Мещица” и съоръженията към нея, с който ще кандидатства за финансиране по Оперативна програма “Околна среда” 2014-2020г., съобщи кметът Вяра Церовска. Водоемът е публична общинска собственост. В изпълнение на предписанията на Главна дирекция “Надзор на язовирните стени и съоръженията към тях” община Перник е необходимо да изготви работен проект за реконструкция на съоръженията и привеждането им в изправно техническо състояние, да осигури пълна проводимост на преливника, бързотока и отводящия канал. Според предписанието водното ниво трябва да се поддържа на кота мъртъв обем до извършване на реконструкцията.

Водоемът в пернишкото село Мещица е сред големите язовири в Пернишка област. Той е със завирен обем 2 млн. куб.м. Изпразнен е бил през 2013 година заради дефекти в изпускателя, но в момента се е завирил. Според градоначалника няма опасност язовирът да прелее или да създаде проблеми за местното население.

Проектното предложение ще бъде разгледано на предстоящото заседание на минипарламента в Перник, което ще се проведе в понеделник.

Проблемът с реконструкцията на водоема е сериозен, особено след като министърът на икономиката Емил Караниколов заяви, че около 150 язовира в страната са в тежко състояние. Собствеността на неподдържаните общински водоеми ще се управлява от държавата, която ще започне работа по отстраняването на нередностите на съоръженията с прехвърлянето на собствеността на тези, които не могат да се стопанисват от общините, и със създаване на търговско дружество за поддръжката им. Разчетите за средствата, необходими за поддръжката им, ще станат известни, след като стане ясно колко язовира ще бъдат прехвърлени към държавата. Според министър Караниколов на заседание при вицепремиера Валери Симеонов всички ресорни министри са дали становищата си. Сред предложенията за промени в Закона за водите са тези, свързани с категоризацията на язовирите, със задължението за собствениците и операторите на съоръженията да подготвят аварийни планове. Създава се държавно предприятие, в което ще се прехвърли собствеността на всички общински язовири, които не могат да се управляват от тях поради липса на пари.