Кристиан Барански и Александър Кучиев от Самоков спечелиха златен и бронзов медал на „Математика без граници“ в конкуренция с 16 000 ученици

 

Кристиан Барански и Александър Кучиев от НУ „Станислав Доспевски“ в Самоков станаха първенци в „Математика без граници“. На церемония в двора на училището бяха връчени медалите и сертификатите на победителите и участниците в „Математика без граници“.

В есенния кръг на математическия турнир Кристиан Барански от 2-ри „а” клас, с класен ръководител Галина Механджийска и Лили Маджарова, спечели златен медал, а четвъртокласникът Александър Кучиев – бронзов с класен ръководител Даниела Йорданова и Весела Омерска. В турнира  участваха 16 000 ученици от 21 страни, състезаващи се в това да решат 20 задачи за 60 минути. От НУ „Станислав Доспевски” взеха участие 45 деца, сред които са двамата финалисти, всички останали ще получат сертификат за участие в състезанието. На тържествената церемония присъстваха ученици, учители, родители и гости. В чест на победителите прозвуча българският химн и заедно двамата издигнаха трибагреника.

В. „Вяра“ през лятото съобщи, че Кристиан, който сега е във втори клас, спечели сребърен медал на предишния кръг на турнира в Несебър, като само една точка не му стигна, за да спечели златото. Кристиян е много амбициозен и е решил още от малък науката да бъде неговото призвание. Директорката на училището Камелия Асенова и колегите й бяха организирали тържество, на което връчиха документите на всички участници и медалите на Кристиан и на Александър. Камелия Асенова ги покани на почетната стълбичка и след като Светла Костова – председател на Съюза на математиците – Самоков, им даде отличията, ги призова да застанат един до друг на стълбичката. „Родители, ученици и училище – всички един до друг и ръка за ръка – това е формулата на успеха в нашето училище“ – заяви Камелия Асенова. Тя поздрави колегите си, които работят с децата по математика – Галина Механджийска, Лилияна Маджарова, Даниела Йорданова, Весела Омерска. Благодари за съдействието на Светла Костова. „Стоплихте ни сърцата и душите с вашите успехи. Поклон пред вашия труд и постоянство. Като истински съвременни будители вие будите умовете на нашите ученици. Нека заедно продължим напред и да покорим още повече, нови върхове“ – обърна се към учители и деца директорът на учебното заведение.