Matra Simca Rancho: първият SUV на света?

Днес псевдовсъдеходът Matra Simca Rancho със сигурност щеше да намери много почитатели. Но моментът, в който „французинът” се появява на бял свят, се оказва неподходящ за успеха му. А у нас е познат най-вече като умалено моделче на „Мачбокс”
Когато през пролетта на 1977 г. Matra Simca Rancho излиза на пазара, пресата реагира объркано. „На мода идват автомобили, които изглеждат като Jeeр.” Или: „Бацилът на свободното врема заразява и автомобилната индустрия.

Всъдеход означава уред за забавление.” Купувачите обаче са заинтригувани – в Talbot Matra Rancho (както се казва от 1979) те виждат смесица от Range Rover и практичен модел за всекидневието и всичко това – на примамливата цена от 18 000 германски марки. Специализираната в спортни коли компания Matra успява да превърне Simca 1100 в нещо, което днес щеше да бъде нареченo „компактен SUV”. Само дето подобно понятие преди около 40 години все още не съществува. С максимален обем на багажника 2200 л Rancho може да поеме толкова товар, колкото и комбито с най-голям багажник на германския пазар по онова време – Ford Granada Turnier. Със своите 80 конски сили, „изстискани” от 1,4 л работен обем, псевдо Jeep-ът е слабо моторизиран, а офроуд способностите му са съвсем слабо изразени.

Клиренсът е малко по-голям, отколкото при стандартен седан, а заради поддържането на ниска цена колата не се предлага с 4х4-задвижване. Животът на модела, „изваян” от ламарина и пластмаса, не се оказва много дълъг – когато ръждата атакува, краят е съвсем близо. Въпреки това този автомобил с рустикален чар се харесва на средната класа – и успява да внесе малко разнообразие в сивия пейзаж по улиците./ autobild.bg