Opel Crossland: Време за фейслифт

Зад волана на обновения компактен кросоувър

Crossland X беше първият модел на Opel, създаден на базата на техника на концерна PSA, който междувременно се разрастна още повече и смени името си на Stellantis. Ако трябва да бъдем съвсем точни, Crossland X е базиран на предходното издание на Peugeot 2008 и напълно логично притежава всички негови предимства и недостатъци. През миналата година моделът претърпя частично обновление, получавайки предница в новия стил на марката и изгубвайки буквата Х в наименованието си. Време е да видим как се държи на пътя обновения модел. Несъмнено най-ярката промяна по автомобила е изцяло модифицирания дизайн на предната част, който е решен в стила, наложен от Mokka и Astra. Дръзките форми определено придават по-свежно излъчване на автомобила, макар останалата част от каросерията да е останала почти непроменена.

В интериора също няма кой знае колко фрапиращи новости – тук купувачите сега разполагат с повече възможности за персонализация с помощта на цветни акценти, но оформлението, ергономичната концепция и материалите са останали практически същите. Сред най-поръчваните и несъмнено най-смислените опции за модела са Head-up дисплей и ергономични предни седалки с доста богати възможности за регулиране. Делимата в съотношение 60:40 задна седалка може да се мести в хоризонтална посока с до 15 см, в зависимост от това дали имате нужда от повече място за краката на втория ред или от повече багажен обем. При изместена максимум напред задна седалка товарното отделение побира до 520 литра, а със сгъване на задните седалки можете да постигнете до 1255 литра вместимост – с тези си показатели моделът продължава да бъде сред отличниците в своята категория, въпреки че вече не е първа младост.

Една от дисциплините, в които моделът бележи осезаем напредък, е комфортът при пътуване – шумоизолацията е значително подобрена, преодоляването на различните типове неравности също е значително по-балансирано, отколкото беше преди обновлението. Шумът от двигателя също се усеща по-ненатрапчив отпреди.

1,2-литровият трицилиндров бензинов турбомотор със 110 конски сили както и досега набира обороти с охота, а благодарение на своя максимален въртящ момент от 205 нютонметра при 1750 оборота в минута в повечето ситуации се справя убедително с 1245-килограмовото тегло на Crossland. Автоматичната трансмисия с хидравличен преобразувател на въртящия момент върши работата си по-скоро с рутина, отколкото с ентусиазъм. Разходът на гориво е приличен, но не и нисък – ако търсите икономичност, все още предлаганият 1,5-литров турбодизел си остава правилния избор.

Остава въпросът как се позиционира моделът в гамата на марката, която вече включва и напълно новата Mokka. Очевидно Mokka е логично да печели клиенти с дизайн, модерни технологии и индивидуалност, докато Crossland е насочен към по-консервативните купувачи, както и към такива, за които цената е от по-голямо значение.

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Обновлението е донесло на Crossland по-добър комфорт при пътуване благодарение на по-балансираната работа на окачването и по-добрата шумоизолация. Управляемостта също е подобрена. Вътрешното пространство впечатлява с гъвкавост, а цените са умерени. В много отношения обаче моделът се усеща остарял на фона на модерната и доста привлекателна като дизайн и концепция Mokka./ ams.bg