Пациенти от Самоков в ужас: Неотложният кабинет хлопна кепенци, преглеждат ни фелдшери и медсестри от Спешна помощ, има ли прозрачност къде отиват парите ни?!

Д-р Роза Митрева
  • Д-р Роза Митрева: Договорът на джипитата е прекратен, според подписания със СМП контракт те ще заплащат по 15 ст. на пациент

 

Кабинет 28 в бившата поликлиника на Самоков не работи, сигнализираха ужасени пациенти във в. „Вяра”. Пациентите, които имат нужда от лекарска помощ след 16-17 часа, ще бъдат обслужвани от Спешна помощ. Както е известно, кабинет 28 работеше денонощно, включително в събота и неделя, и в него по график даваха дежурства общопрактикуващите лекари.

„Още никой от Самоков не ни е казал подробности за новата процедура за обслужване на пациентите на кабинет 28. Със сигурност ще ни затрудни, защото прегледите ще станат повече. Представете си, че освен спешните случаи ще трябва да мерим кръвно и ще обслужваме други подобни състояния, които предизвикват тревожност у пациентите. Доколкото знаем, и в съседните общини Костенец и Ихтиман също няма вече такъв неотложен кабинет. В Костенец джипитата дават дежурства само в събота и неделя на кабинет 28. Значително ще се увеличи амбулаторията“ – категорични са лекари от Самоков. Самоковската СМП има само две линейки, а обслужва Самоков, 24 села, Мальовица и Боровец, плюс Костенец, Ихтиман и Елин Пелин в определени случаи. Презумцията била, че самоковската СМП е единствената с пълен щат в цялата Софийска област. „Освен всичко СМП – Самоков поема и спешния прием на болницата“ – коментират медици.

Преди дни е проведена среща със заместника на СМП – София област д-р Богданова и са поставени редица спешни въпроси, които чакат отговор.

Потърсихме за подробности д-р Роза Митрева – председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Софийска област и член на Управителния съвет на националното сдружение. Тя съобщи за читателите на в. “Вяра“, че договорът между джипитата за обслужване на 28-и кабинет е прекратен. По нейни думи причината е, че са напуснали лекари, които били част от екипа, който давал дежурства в неотложния кабенет. „Чисто човешки, а и по закона за труда е невъзможно лекарят да работи по цяла нощ в неотложния кабинет, а на следващия ден да обслужва своите пациенти в практиката си. Всеки личен лекар има работен график, СМП ще обслужва пациентите му след работното му време. Това е начин да се осигури медицинско обслужване извън нашия работен график”.

Според подписания договор със СМП джититата ще заплащат по 15 ст. на пациент. Тази новина шокира повечето граждани на Самоковска община и лекари: „Това решение ще превърне СМЦ в получастен кабинет. Шефът на СМЦ-София област г-н Гелев, преди да подпише договора, запознат ли е в спешния център на Самоков дали има лекари? В ръцете на кого се поверяват пациентите? Там работят само сестри и фелшери. Как една медицинска сестра ще прецени кой пациент е отложен и кой е неотложен? Защо джипитата първо не потърсиха болницата за такъв договор?, питат самоковци. По принцип може да бъде сключен договор с филиала за СМЦ или с МБАЛ – Самоков. Никои обаче не е поканил болницата за такъв договор и те са сключили договор с филиала за СМЦ – Самоков, предполагат запознати. Според самоковци от тук нататък не само спешните, но и неотложните пациенти ще се поемат от спешна помощ. Според запознати  на специална среща д-р Богданова, която е зам.-директор на спешна помощ, е заявила, че болницата няма отношение за консултативна дейност, а само за прием на пациенти, за които се налага да бъдат насочени в МБАЛ – Самоков. Около тази новина самоковци имат доста притеснения и питат: „Има ли достатъчно лекари на спешна помощ, които ще приемат пациентите на 28-и кабинет? Тези пациенти не могат да бъдат преглеждани от фелшери и от медицински сестри, тъй като те трябва да преценят пациента за настаняване в болница ли е, за вкъщи ли си е и да им бъдат изписвани рецептите? Ще има ли прозрачност на парите от пациентита, как ще стане ясно къде отиват? Кои ще отговори на тези въпроси?