Перничани протестираха заради затворена улица, кметът Вяра Церовска обеща да реши проблема

Затворената улица

 

  • Зам.-кметът Владислав Караилиев: Срещнал съм се с хората, бил съм на работното си място от 8 до 17 ч., никой не ми е звънял за случая

 

Обитатели на жилищни блокове в пернишкия квартал „Дараците” протестираха заради затворена улица, което им пречело вечер да стигнат до домовете си. Потърпевшите заявиха, че нямали информация как се е случило това, какво ще се строи на въпросното петно, а ресорният зам.-кмет Владислав Караилиев, от когото искали да получат яснота по проблема, не си вдигал телефона. Живеещите в района твърдят, че единствената алтернатива за тях остава черен път. Въпросът бе зададен и на вчерашното заседание на ОбСК в Перник. Зам.-градоначалникът Караилиев отрече обвиненията, уточнявайки, че в 8,30 часа вчера се е срещнал с хора от квартала, на които е разяснил казуса. „Аз съм бил на работното си място от 8 до късно след 17 часа и никой не ми е звънял във връзка със случая», бе категоричен той. Кметът Вяра Церовска също допълни, че не е търсено съдействие от общинската управа.

Зам.-кметът проследи и хронологията на събитията, свързани със спорното място. През 1992 година имотът е бил реституиран, а през 2000 г. парцелът е урегулиран. Там принципно улица никога не е имало. През 2011 г. общината е издала разрешение за строеж, което три години по-късно е презаверено. През 2017 г. законовата уредба в страната е променена и вече собствениците на парцела не са длъжни да искат разрешение от общината за строеж. Така че от тяхна страна нарушение в момента няма. Общинската администрация обаче вече е разрешила временен достъп през парцела, а кметът се ангажира във възможно най-кратък срок да намери и алтернативно решение на проблема.