Спешно! Пострадалите от взрива на газова бутилка в Сапарева баня сем. Коляндови се нуждаят от кръв, съседи: Беше като бомба, контролът на ДАМТН е тотално занижен

Беше като бомба, много се уплаших, сподели съседката на Коляндови

Не е в моята компетентност да кажа дали са спазени изискванията при зареждането на бутилката, каза гл. секретар В. Чиликов

Пострадалите при адския взрив на газова бутилка в Сапарева баня Иванка Коляндова, дъщеря й Елка и тяхна позната спешно се нуждаят от кръв, съобщиха за „Вяра” от „Пирогов”.

Валентин Чиликов

Припомняме, онзи ден газовата бутилка избухна в дома на безработния Виктор Коляндов и рани 5-има души. Жителите на Дупница и Сапарева баня са в шок от трагедията, сполетяла семейство Коляндови.

Къщата след взрива

От „Пирогов” обясниха, че състоянието на трите жени остава тежко. Предстоят им животоспасяващи интервенции и ще се наложи да им правят много кръвопреливания. От реанимацията на ”Пирогов” вчера потвърдиха, че първото, което ще трябва за пострадалите, е кръв. Желаещите да помогнат могат да се свържат с реанимация в „Пирогов” на тел. 02915 44 11 и с екипа на в-к „Вяра” – 0879356094. Останалите пострадали са настанени с изгаряния в дупнишка болница.

В единия съседски двор има останки от взривяването

Досъдебно производство по случая с газовата бутилка, гръмнала в къща в Сапарева баня, е започнало Районното управление на полицията в Дупница, съобщиха от ОДМВР – Кюстендил. По данни на полицията взривилата се газова бутилка е туристическа. Засега няма яснота била ли е изправна, къде е заредена и спазени ли са всички изисквания. Въпросите зададохме към гл. секретар на ДАМТН Валентин Чиликов. „Не е в моята компетентност да дам отговори на въпросите. Задайте ги в писмен въд по съответния ред към ръководството и ще Ви се отговори”. „Нито един човек от ДАМТН, който отговаря пряко за изправността на газовите бутилки, не е идвал на място”, заявиха съседи. Хората са категорични, че контролът от страна на агенцията е тотално занемарен.

Във връзка с инцидента с избухналата газова бутилка в гр. Сапарева баня в. „Вяра” настоява за отговор на следните въпроси: ДАМТН извършвала ли е проверка по случая и ако отговорът е „да”, какво е установено? Искаме да знаем още: извършен ли е преглед на бутилката, докога е срокът на валидност на прегледа, бутилката записана ли е в дневника, който задължително се води?

Специалисти обясниха, че пълненето на газови бутилка трябва да се извършва на газостанция, която да е проверена от ДАМТ, и в която има дневник, където се записва бутилката и докога е валиден прегледът й. Проверява се още уплътнението и след напълване се мери на кантар, за да не е препълнена бутилката. Забранено е още да се пълни от газоколонки, тъй като не се вижда колко е напълнено и това е опасно.

От полицията потвърдиха, че при взрива са пострадали 5-има души, трима от които са настанени в столично здравно заведение за лечение, а 2-ма – в болница в Дупница. Пострадалите са с различна степен на изгаряния и са на възраст 40, 58, 73, 70 и 54 години. Сигналът за инцидента е постъпил в дежурната част на пожарната в 16.16 ч. вчера, местопроизшествието е обслужено от екипи на РСПБЗН – Дупница, екип на ЦСМП и РУ – Дупница.

В сапаревобанския квартал „Гюргево”, където стана инцидентът, са в шок от случилото се. „Чух много силен шум и в началото помислих, че внучето е съборило нещо. Беше като бомба. После разбрах, че е гръмнала газова бутилка у комшиите. По време на взрива у дома са си били Иванка Коляндова и синът й Виктор. На гости им е била дъщеря й Елка и още едно момче – син ли, зет ли на Елка, не знам. Много се уплаших”, сподели възрастна жена от съседната къща. Нейната снаха уточни, че съседите са се опитали да помогнат на пострадалите, но в сградата било много задимено. Къщата е с много щети.

Както писахме, газова бутилка избухна в къщата на Виктор Коляндов в кв. „Гюргево“ на Сапарева баня, като две жени са с опасност за живота.

Виктор Коляндов е на 58 години, по професия е строителен работник, но в момента е безработен. Майка му Иванка е пенсионерка, бивша служителка в санаториума в Сапарева баня.