Авторът на най-грозната кола в света каза, че би променил само едно нещо в нея

Представеният през 1998 г. миниван Fiat Multipla от доста време се смята за “най-грозната кола в света”, но създателят на дизайна на италианския модел не смята творението си за такова.
Роберто Джолито, който създава външния вид на колата, обаче призна наскоро, че гледайки от призмата на настоящето, някои промени в екстериора на минивана биха си стрували.
Според него обаче по онова време те са щели да са невъзможни поради технически ограничения. Като цяло дизайнерът продължава да смята, че неговото потомство напълно отговаря на изискванията за класа на такива автомобили.
В интервю за списание Der Spiegel Роберто Джолито казва , че появилият се преди повече от 20 години Fiat Multipla е може би твърде радикален за времето си. Факт е, дизайнът не се превърна в проблем за модела.
„Минивановете трябва да се оценяват не само по това дали са красиви или не, но и по тяхната функционалност. Трябва да се отбележи, че всички Multipla, произведени от 1998 до 2010 г., са продадени без проблеми – това е ясен показател за успех на модела”, отбелязва специалистът.
В същото време авторът на автомобила, чийто дизайн е създаден през 1996 г., признава, че ако може да се върне в миналото, би направил една промяна в екстериора на модела. „Единственото нещо, което веднага бих поправил, ако мога да се върна в 1996 г., са двата основни фара. Тези фарове са направени за горната част на “лицето” на Multipla, а не за долната“, обяснява Джолито.
„Взехме много късно решение къде да монтираме фаровете, а и заради формата им нямаше къде другаде да бъдат монтирани. Поради липса на време обаче се наложи да изберем точно тези фарове, които се предлагаха на пазара”, казва още дизайнерът на най-грозната кола в света.
Припомняме, че въпреки дизайна си, подложен на безброй критики, Fiat Multipla вече е изложен в Музея за модерно изкуство в Ню Йорк. Миниванът беше оценен от експерти като шедьовър на индустриалния дизайн заради външния си вид./ fakti.bg