В Перник: Кметът Владимиров посрещна колега от Италия, обсъждат съвместни проекти

Кметът на Перник Станислав Владимиров се срещнасъс своя колега от италианския град Нарни Лоренцо Лукарели и представители на училища и университети от Италия, Испания, Португалия, Румъния и България. Това съобщиха от пресцентъра на общинската администрация.

По време на визитата е обсъдено сътрудничеството между двата града в сферите на културата и туризма, както и в бъдещи дейности по проекти, свързани с образованието и STEM дисциплините.Владимиров запозна гостите с културния и икономически профил на Перник, хилядолетната му история и перспективите за развитие.”В близкото минало градът ни беше икономическото сърце на България.

В последните години той отново се развива с добри темпове и с екипа ми сме амбицирани да съживим икономиката на територията на общината”, каза кметът. По думите му програмата за трансформиране на въглищните райони е един от механизмите, чрез които това може да се реализира. “Основната ни цел е Перник да стане най-добрия град за живеене в България и за него да се заговори в различна светлина – като град на развита култура, традиции, икономика”,  посочи Владимиров.

Кметът на Нарни сподели, че делегацията от различни страни ще остане няколко дни в Перник във връзка с изпълнението на проект по програма “Еразъм +”, свързан с развитието на STEM дисциплините в училище, в който партньор е и Гимназията с преподаване на чужди езици (ГПЧЕ) „Симеон Радев“ в града.

“Перник е град с богата и древна история, както и важен индустриален център, какъвто е и Нарни. При нас също се провежда голям фестивал, но той е несравним с мащабите на вашата Сурва”, каза Лукарели.

През февруари ръководителят на Националния STEM център към Министерството на образованието и науката проф. Найден Шиваров съобщи, че предстои изграждането на регионален STEM център в област Перник. Той ще бъде обособен в община Ковачевци, а средствата за изграждането му са заложени в Националния план за възстановяване и устойчивост.