Подробно за новото Renault 5

Фотошпиони на AutoExpress успяха да уловят първи кадри на новото Renault 5 на пътя и потвърдиха, че тестовете на хечбека вече са в напреднал стадии. Хечбекът трябва да дебютира през следващата година, а днес ще ви разкажем всичко което знаем за него. За първи път чухме за възраждането на легендарния модел през 2021-ва, когато французите официално показаха концепта R5, а след това потвърдиха и премиерата на серийния модел.

Новото 5 ще бъде първият автомобил, базиран на платформата CMF-B EV на алианса Renault-Nissan, която е специално разработена за по-малки електрически автомобили, като на по-късен етап ще се използва и от Nissan Micra. Марката твърди, че пробегът с по-голямата 52kWh батерия ще достига 400 километра. От компанията също така потвърдиха, че моделът ще се предлага и с 40kWh батерия с по-малък пробег и по-ниска цена. Задвижването ще се осигурява от електромотор със 136 конски сили.

По отношение на дизайна, то новото Renault 5 ще разчита до голяма степен на своя предшественик, но с модернизирани форми, подобни на тези при концепта. За разлика от предходните поколения на Renault 5, това ще се предлага само с пет врати, макар задните да са прикрити с дръжка в рамките зад стъклото. По отношение на размерите, дължината ще бъде точно 3.92 метра, което е с около 10см по-малко от тази при Clio./ fakti.bg